خلاصه گزارش
طبق تماس فکتیار با بخش حقوق قضایی بنیاد شهید، قانونی در خصوص الزام اجازه بنیاد شهید برای ازدواج مجدد همسر شهید، وجود ندارد؛ مگر در موارد خاص مثل همسران شهدای مفقودالاثر.
همسران شهید بعد از عده وفات، میتوانستند ازدواج کنند.
در صورتی که جد پدری، جد مادری و مادر پس از ازدواج، تکفل فرزند شهید را نپذیرند، طبق قوانین بهزیستی، کودک به پرورشگاه فرستاده میشد.
شرح گزارش
مدتی پیش پستی در اینستاگرام منتشر شد که مدعی بود همسران شهدا نمیتوانستند بدون اجازه بنیاد شهید ازدواج کنند و در صورت ازدواج فرزندانشان را جدا میکردند و به پرورشگاه میفرستادند. این پست قسمتی از کتاب «خانه سمیه» را منتشر کرده است. این کتاب، داستان روزهایی است که نویسنده در «خانه سمیه»، پرورشگاه مخصوص فرزندان شهدا، گذرانده است.
ازدواج مجدد همسر شهید نیازی به اذن بنیاد شهید ندارد
هیچ قانونی مبنی بر الزام اجازه بنیاد شهید برای ازدواج همسر شهید وجود ندارد. فقط همسر شهید باید عده شرعی را بگذراند.
در موارد خاصی مثل شهدای مفقودالاثر طبق فتواهای شرعی، همسر شهید باید چهارسال قمری برای تفحص صبر کند و اگر خبری از همسرش به دست نیامد، حاکم شرع حکم طلاق میدهد. (عکس زیر فتوای آیتالله خمینی در رابطه با زوج مفقودالاثر است)
همچنین طی گفتوگوی فکتیار با کارشناس حقوق قضایی بنیاد شهید اذعان شد چنین قانونی در بنیاد شهید اجرا نمیشده است. (طبق بند یک ماده ۴۸ قانون حمایت از خانواده) در صورت ازدواج مجدد همسر شهید، حقوق او قطع نمیشود و همچنان میتواند از مزایای بنیاد شهید استفاده کند.
ماجرای خانه سمیه و خانه یاسر
«خانه سمیه» و «خانه یاسر» پرورشگاههای وابسته به بنیاد شهید بوده است. طبق صحبتهای فکتیار با کارشناس مددکاری بنیاد شهید، این ادعا که صرفا به خاطر ازدواج همسر شهید، فرزند را از او میگیرند نادرست است. این پرورشگاهها برای نگهداری از کودکانی بودهاند که پدرانشان شهید شده و به هر دلیل مادر یا اقوام آنها (جد پدری و جد مادری) امکان سرپرستی از آنها را ندارند. قوانین خانه یاسر و خانه سمیه مانند سایر پرورشگاهها بوده است. فرزندان شهدا تا ۱۸ سالگی با سرپرستی بنیاد شهید در این خانهها میماندند، داراییها و اموال آنها بلوکه میشده و بعد از خروج از پرورشگاه در اختیارشان قرار میگرفته است. در حال حاضر این پرورشگاهها فعالیتی ندارند.