12 دی 1400 به نقل از دارابی(رئیس سازمان غذا و دارو) خبری در رسانههای خبری مبنی بر ممنوعیت واردات واکسن کرونا به ایران منتشرشد. حیدری(معاون وزیر بهداشت) نیز در همان روز، این خبر را تأیید کرد. این خبر نگرانی و انتقاداتی را به دنبال داشت. نهایتاً در تاریخ 13 دی 1400 این خبر تکذیب شد و بیان شد که ممنوعیتی برای واردات واکسن نداریم و در صورت نیاز، واکسن خارجی تأمین خواهد شد.
سایت خبری اقتصادنیوز در تاریخ 12 دی 1400 چنین نوشت: «رئیس سازمان غذا و دارو در پاسخ به سؤالی مبنی بر این که چه میزان از سبد واکسیناسیون ما را واکسنهای ایرانی تشکیل میدهد؛ چنین افزود: «هیچگونه وارداتی از خارج از کشور نداریم و کاملاً به تولید داخل متکی هستیم و تولید داخل کفاف نیاز ما را از جمله دُز سوم خواهد داد.»
دارایی(رئیس سازمان غذا و دارو) در اخبار سراسری ساعت 14 شبکه یک سیما که در تاریخ 12 دی 1400 پخش شد، صحت گزاره فوق را تأیید کرد.
همچنین سایت خبری فرارو در 13 دی 1400 در این رابطه چنین نوشت: «دکتر کمال حیدری(معاون بهداشت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی) در گفتوگو با فرارو، خبر ممنوعیت واردات واکسن را تأیید کرد و گفت: واکسنهای داخلی اثربخشی مناسبی از خودشان نشان دادند و در حال حاضر با توجه به تولید بالای واکسنهای داخلی دیگر، نیازی به واردات واکسنهای خارجی نمیبینیم.» او با اشاره به اینکه ممنوعیت واردات واکسنهای خارجی مصوبه ستاد ملی کرونا است؛ چنین افزود: «این تصمیم در راستای حمایت از تولیدات و محصولات داخلی اتخاذ شده و حالا در قالب مصوبه ستاد ملی کرونا اجرایی خواهد شد.» معاون وزیر بهداشت به این نکته هم اشاره کرد که از واکسنهای خارجی، مانند سینوفارم و دیگر واکسنها که پیشتر به کشور وارد شده و تا آنجایی که موجودی داشته باشیم، برای دوز دوم و سوم استفاده خواهیم کرد. در صورت تمام شدن واکسنهای خارجی، دیگر وارداتی صورت نخواهد گرفت و واکسنهای داخلی جای آنها را خواهد گرفت. حیدری در مورد دوز سوم کرونا و واکسن جایگزین آسترازنکا نیز چنین گفت: «افرادی که دوز اول و دوم را واکسن آسترازنکا تزریق کردهاند، میتوانند برای دوز سوم از واکسن پاستوکووک استفاده کنند.»
همچنین معاون وزیر بهداشت در گفتوگویی زنده که از اخبار سراسری ساعت 14 شبکه یک سیما در تاریخ 12 دی 1400 پخش شد؛ چنین بیان کرد: «ما در حال حاضر، به میزان کافی ذخیره واکسن داریم. علاوه بر ذخیره کافی واکسن، امروز در نقطهای هستیم که به دستور ستاد ملی کرونا و کمیته تخصصی، حتی امکان صادرات 20 درصد از تولیدات واکسن داخلی به خارج از کشور داده شده است و در حال حاضر برای دوز سوم کل جمعیت کشور، موجودی واکسن داریم. از حدود یکماهونیم پیش، به جهت حمایت از تولیدات داخلی و با توجه به کیفیت بالای واکسنهای داخلی، واردات واکسن را قطع کردیم.»
(ویدئوی شماره 2)
علیرغم تأیید ممنوعیت واردات واکسن توسط رئیس سازمان غذا و دارو و معاون وزیر بهداشت، در اخبار سراسری ساعت 21 شبکه یک سیما، مورخ 13 دی 1400، خبر ممنوعیت واردات واکسن کرونا، تکذیب شد.
(ویدئوی شماره 3)
سایت خبری همشهری در این رابطه چنین نوشت: «بهرام دارایی، رئیس سازمان غذا و دارو دربارۀ خبر منتشرشده در مورد ممنوعیت واردات واکسن چنین توضیح میدهد: «بههیچعنوان کلمهای تحت عنوان ممنوعیت برای واردات واکسنهای خارجی عنوان نکردم. پیش از این بارها در مصاحبههای مختلف گفتهام که وظیفۀ ما تأمین دارو، تجهیزات پزشکی و واکسن است و از هر مسیری که بتوانیم این تأمین صورت میگیرد؛ چه از مسیر واردات و چه از تولیدات داخلی.»
بهگفتۀ دارایی هماکنون تولیدات واکسنهای ایرانی جوابگوی نیاز کشور است و کشور در این زمینه دیگر واردات ندارد؛ اما بههیچعنوان این مسئله به معنی ممنوعیت ورود واکسنهای خارجی نیست. وی چنین گفت: «برخی کشورها واکسنهایشان را به ما اهدا میکنند. در سبد کوواکس هم میلیاردها دلار پول از سوی ایران پرداخت شده؛ اما در زمان لزوم، واکسن کمتری را دریافت کردهایم و واردات این واکسنها هم ادامه خواهد داشت. ما ۲ مسیر واردات واکسن داریم و هیچ ممنوعیتی در اینباره وجود نخواهد داشت.»
این مسئول با تأکید بر اینکه در وضعیت کنونی هیچ اضطراری به تأمین واکسن از خارجیها وجود ندارد و ظرفیت تولید واکسنهای داخلی در کشور مطلوب است، ادامه میدهد: «در آینده هر تصمیمی برای واردات واکسن وجود داشته باشد، از جمله نیاز به واکسن خاص برای گروههای سنی جدید و تغییر نیاز کشور برای دسترسی به واکسنی غیر از واکسنهای داخلی، قطعاً خرید و واردات انجام خواهد شد. دربارۀ واکسن و دارو هیچ زمانی کلمۀ ممنوعیت معنا ندارد. تمام تصمیمگیریها در اینباره منوط به اتفاقات آینده است ؛چرا که کرونا و ویروس آن، رفتار قابل پیشبینی ندارد.»
بهگفته این مسئول، موجودی واکسن کرونا در کشور حدود ۴۰میلیون دوز است و علاوه بر واردات واکسنهای خارجی از ۲ مسیر اهدایی و کوواکس، تولیدات واکسنسازهای داخلی هم در انبارهایشان موجود است و به موقع تحویل گرفته میشود.
سایت خبری ایرنا در این باره چنین نوشت: «مطرح شدن ماجرای ممنوعیت واردات واکسن، بازتابهای بسیاری در فضای مجازی و رسانهها داشته و موجی از نگرانی در میان مردم برای تزریق واکسن خارجی برای دوز سوم ایجاد کرده است؛ چرا که با وجود توصیهها مبنی بر تزریق واکسن متفاوت برای دوز سوم، بخش قابل توجهی از کسانی که در گذشته سینوفارم تزریق کردهاند، اصرار به تزریق آسترازنکا دارند؛ اما موجودی این واکسن در بسیاری از پایگاههای واکسیناسیون صفر شده است و در دسترس نیست. هر چند که دستورالعمل معاونت وزارت بهداشت علاوه بر آسترازنکا برای تمامی واکسنها، پاستوکووک پلاس هم بوده؛ اما بهنظر میرسد که آسترازنکا بهعنوان واکسنی با تأییدیه بینالمللی بیشتر مورد اقبال است.»
ممنوعیت واردات واکسن به کشور در تاریخ 12 دی توسط معاون وزیر بهداشت و رئیس سازمان غذا و دارو تأیید شد. حیدری(معاون وزیر بهداشت)، این ممنوعیت را مصوبه ستاد ملی کرونا اعلام کرد که به جهت حمایت از واکسنهای تولید داخل تصویب شده است؛ اما در تاریخ 13 دی این خبر تکذیب شد و بیان شد که فعلاً 40 میلیون دوز واکسن خارجی موجود داریم و در هر زمان که نیاز باشد، ممنوعیتی برای واردات واکسن نخواهیم داشت.
منابع:
سایت خبری اقتصادنیوز، ممنوعیت واردات واکسن کرونا به ایران، 12 دی 1400.
سایت تلویبیون، آرشیو اخبار سراسری شبکه یک ساعت 14، 12 دی 1400.
سایت خبری فرارو، جزئیات ممنوعیت واردات واکسنهای خارجی کرونا، 13 دی 1400.
سایت تلویبیون، آرشیو اخبار سراسری شبکه یک ساعت 21، 13 دی 1400.
سایت خبری همشهری، آسترازنکا در مراکز تزریق واکسن نیست؛ چرا؟ | آیا واقعا وارادات واکسن خارجی ممنوع شده است؟، 14 دی 1400.
سایت خبری ایرنا، ممنوعیت واردات واکسن سوءتفاهم بود، 14 دی 1400.