همزمان با گسترش رسانههای اجتماعی، نگرانیهایی درباره افزایش فاصله و قطبیشدن به خصوص در نظرات سیاسی بهوجود آمده است.
گشت و گذار در شبکههای اجتماعی نشان میدهد که بیشتر بحثهای جنجالی اگر به خوبی مدیریت نشوند، به بینتیجگی و ناهنجاری ختم میشوند.
از سوی دیگر، این موضوع جوامع دموکراتیک را با چالش روبهرو میکند.
حالا سوال این است که:
سطوح مختلف ناشناسبودن چگونه بر مکالمات مربوط به سیاست تاثیر میگذارد؟
یعنی چه ساختارهایی باعث میشود که دیدگاههای سیاسی متفاوت دو قطبی حزبی را تشدید کنند یا کاهش دهند؟
این مطالعه نشان میدهد که گفتگوهای آنلاین به صورت ناشناس اگر ساختار دقیقی داشته باشند، میتوانند به کاهش قطبیشدن کمک کنند.
تحقیق چگونه انجام شد؟
۱. افرادی دعوت شدند تا از یک رسانه اجتماعی استفاده کنند که خود را جمهوریخواه معرفی میکردند و به سطوح مختلفی از اطلاعات درباره یکدیگر دسترسی داشتند.
۲. شرکتکنندگان به صفحاتی هدایت میشدند که با فردی که به صورت تصادفی انتخاب شده وارد مکالمه شوند و پیامهای کوتاهی را رد و بدل کنند.
۳. موضع سیاسی شریک مکالمه یا نادرست نمایش داده میشد، یا درست و یا اصلا نمایش داده نمیشد!
۴. هدف این پژوهش این بود که افرادی که با یک شریک مخالف گفتگو میکردند با کسانی که این کار را نمیکردند، مقایسه شوند. پس دو گروه مجزا از افراد را بهعنوان کنترلها انتخاب شدند و از یک گروه خواسته شد که به درخواستهای شرکتکنندگان در چت پاسخ دهند، در حالی که به گروه دیگر اصلاً هیچ درخواستی داده نشد.
۵. برای اندازهگیری قطبیسازی شرکتکنندگان، دو نظرسنجی ظاهراً نامرتبط اجرا شد: یکی قبل از استفاده از پلتفرم و دیگری چند روز پس از تکمیل مکالمه آنلاین خود.
۶. نظرسنجیها مفاهیم مختلفی از قطبیسازی ایدئولوژیک (مواضع فردی در مورد موضوعات خاص) و قطبیسازی عاطفی (احساسات منفی نسبت به طرف مقابل) را اندازهگیری کردند. این درجه تعصب یک فرد را قبل و بعد از شرکت در گفتگوها مقایسه میکرد.
نتیجه چه بود؟
- تعامل ناشناس معمولاً منجر به افزایش اتفاق نظر و تعدیل نظرات افرادی میشود که عقاید سیاسی آنها با دیگران متفاوت است.
- ماهیت ناشناس مکالمات ممکن است باعث بیادبی شود؛ زیرا مردم به هنجارهای اجتماعی تعاملات حضوری پایبند نیستند.
- با این حال، مکالمات ناشناس همچنین میتواند با تشویق افراد به تمرکز بر محتوای پیامهای یکدیگر به جای تعصب، قطبیسازی را کاهش دهد.
- جفت کردن دو نفر با دیدگاههای مخالف در یک چت ناشناس و ناهمزمان میتواند احتمال یافتن زمینه مشترک را افزایش دهد.
- چنین ساختاری باعث میشود افراد نظرات مخالف را خارج از زمینه فشار همتایان بشنوند یا سوگیریهای شناختی متعصبانه نسبت به طرفهای مخالف را کاهش دهند.