شرح ادعا
کاربری در توییتر ادعا کرده است که در قرن۱۹، آقای وان ولف ،گزارشی از ارزش غذایی اسفناج منتشر کرد که میزان آهن آن را اشتباها بجای ۲/۷ میلیگرم ،۲۷ میلی گرم اعلام کرد و سالها دنیا اسفناج را منبع خوبی برای آهن میدانست، اما بعدها اعلام شد که نه تنها یک دهم از آن عدد فقط درست است بلکه تنها ۲۰ درصد آن قابل جذب است.
نتیجه بررسی
براساس اطلاعات businessinsider:
- در سال ۱۸۷۰، یک شیمیدان آلمانی به نام اریش فون ولف در حال تحقیق در مورد اسفناج بود و در یادداشتهای خود، اشتباها نقطه اعشار را جابهجا نوشت
- ولف به طور تصادفی میزان آهن اسفناج را به ۱۰ برابر مقدار واقعی افزایش داد و ۳/۵ گرم آهن ناگهان به ۳۵ گرم تبدیل شد که مقدار بسیار بالایی آهن است.
- محققین در سال ۱۹۳۷ این خطا را تشخیص دادند و سعی کردند آن را تصحیح کنند، اما از آنجا که کمیک پوپی (ملوان زبل) فراگیر شده بود، تغییر این باور عمومی سخت بود.
- مردم با تشویق ملوان زبل، باور داشتند که اسفناج به اندازه گوشت قرمز حاوی آهن است. حتی امروزه، بسیاری از پزشکان به بیماران کمخون خود میگویند که اسفناج مصرف کنند.
- سرانجام، در سال ۱۹۸۱، تری هامبلین، مشاور هماتولوژی در بیمارستان رویال ویکتوریا، درباره اشتباه تایپی گذشته مقالهای مستند کرد و نشان داد چگونه در این سالها میزان آهن موجود در اسفناج ۱۰ برابر بیشتر تصور میشده است.
مطالعات نشان دادهاند که کمتر از ۲ درصد از آهن اسفناج توسط بدن جذب میشود.
توجه: اعداد ادعا شده اندکی از اعداد منابع، متفاوت هستند؛ اما از آنجا که مقصود کاربر مبتنیبر کمتر بودن آهن اسفناج درست است، نتیجه این راستیآزمایی هم درست تلقی میشود.