نرخ رشد اقتصادی سال ۹۴، ۱.۴٪ بود که بعد از توافقات هستهای در سال ۹۵ به ۱۲.۵٪ رسید. سال ۹۷ که آمریکا از برجام خارج شد این عدد منفی ۵.۱٪ شد؛ اما تا کنون هرگز رشد اقتصادی منفی ۸٪ گزارش نشده است.
چندی پیش رسانههای خبری اعلام کردند که سعید جلیلی در یکی از سخنرانیهای خود رشد اقتصادی بعد از توافقات هستهای را منفی ۸٪ بیان کرده است.
سعید جلیلی این ادعا را بیان کرده است
به نقل از سایت رسمی سعید جلیلی: سعید جلیلی ۲۴ آبان در دیدار با جمعی از اساتید دانشگاه در دانشگاه بیرجند گفت: «توافق را مگر انجام ندادید، مگر نگفتند توافق کنید مشکلات حل میشود؟ چرا در همان سالهایی که توافق شد، رشد اقتصادی کشور که باید هشت میشد منهای یک شد و دلیل آن را روی کار آمدن ترامپ اعلام کردند»
این در حالی است که سایتهای خبری در پوشش این دیدار نرخ رشد اقتصادی را به نقل از جلیلی، منفی ۸٪ اعلام کردهاند که این عدد با گزارش سایت او متفاوت است. به هر ترتیب برای سنجش ادعای جلیلی، شاخص رشد اقتصادی را طبق آمار مرکز پژوهشهای مجلس و صندوق بینالمللی پول، در دوران توافق برجام را بررسی میکنیم.
بررسی رشد اقتصادی در دوران برجام
توافق برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) از ۲۶ دی ۱۳۹۴ اجرایی شد. در ۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۷ دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، رسماً از برجام خارج شد و تحریمها علیه ایران، به روال سابق بازگشت.
مرکز پژوهشهای مجلس در گزارش «تحلیل بخش حقیقی اقتصاد ایران 7. عملکرد رشد اقتصادی سال 1395 و پیشبینی سال 1396» اعلام کرده است که اجرای برجام و کاهش تحریمها در سال ۹۵، شاخص رشد اقتصادی را به ۱۲.۵٪ رساند. (میزان رشد اقتصادی در سال ۹۵ و پیشبینی رشد اقتصادی سال ۹۶ به تفکیک بخشهای مختلف در تصویر زیر قابل ملاحظه است.)
بعد از سال ۹۵ رشد اقتصادی کاهش یافت تا جایی که سال ۹۷ پس از خروج آمریکا از برجام، رشد اقتصادی به منفی ۵.۱٪ شد و سال ۹۸ به منفی ۶.۵٪رسید.
گزارش صندوق بینالمللی پول
آمار صندوق بینالمللی پول، شاخص رشد اقتصادی در سالهای ۲۰۱۶ و ۲۰۱۷ را به ترتیب ٪۸.۸ و ۲.۸٪ نشان میدهد.
بنابراین طبق بررسیهای فکتیار، در سالهای ۹۵ تا ۹۷ که توافق هستهای صورت گرفت؛ رشد اقتصادی افزایش یافت و منفی نشد. پس به این ترتیب ادعای جلیلی در هر صورت صحت ندارد.