بر اساس گزارههای منتشره بین سالهای ۱۹۹۷ تا ۲۰۰۱ تنها سه دولت خارجی، دولت طالبان را به رسمیت شناختند: پاکستان، عربستان سعودی و امارات متحده عربی.
در بیانیهای که وزارت خارجه عربستان درباره تحولات اخیر افغانستان منتشر کرده است، از جنبش طالبان و همه احزاب افغان خواسته است که برای حفظ امنیت، ثبات، جان و مال همه مردم تلاش کنند. همچنین در این بیانیه اعلام کرده است که انتخاباتی بدون دخالت باید برگزار شود.
احسان منصوری یکی از کاربران توییتر در تاریخ ۲۵ مرداد ۱۴۰۰ با انتشار پستی نوشت:
“عربستان اولین کشوری است که امارت اسلامی را به رسمیت میشناسد. درست مثل ۲۵ سال پیش که با امارات و پاکستان تنها کشورهایی بودند که طالبان را به رسمیت شناختند. تلویزیون بنسلمان البته تاکید دارد طالبان مورد حمایت ایران است و هموطن مورد حمایت ایران است و هموطن من هم مثل شاگرد مدرسهای این سرمشق را تکرار میکند.”
تصویر منتشر شده در این توییت، پست منتشر شده در حساب رسمی وزارت خارجه سعودی بوده که در تاریخ ۲۶ مرداد ۱۴۰۰ در اینستاگرام منتشره شده و نوشته:
پست اینستاگرامی وزارت امور خارجه سعودی
حساب رسمی وزارت خارجه سعودی در این پست نوشته:
وزارت امور خارجه تصریح کرد که پادشاهی عربستان سعودی با علاقه، تحولات جاری در افغانستان را دنبال میکند و امیدوار است هرچه زودتر اوضاع در آنجا به ثبات برسد.
بر اساس اصول مدارای اسلامی و مطابق گفته خداوند متعال، دولت پادشاهی عربستان سعودی امیدوار است که جنبش طالبان و همه احزاب افغان برای حفظ امنیت، ثبات، جان و مال تلاش کنند. و در عین حال، پادشاهی سعودی با انتخاباتی که مردم افغانستان، بدون هیچ گونه دخالتی برگزار میکنند، ایستاده است.
در کپشن این تصویر نوشته شده: پادشاهی عربستان سعودی باید تمام تحولات جاری در افغانستان را دنبال کند و اقدامات خود را در برقراری هرچه سریعتر وضعیت در این کشور دنبال کند.
سایت خبری رویترز نیز در تاریخ ۱۶ اوت ۲۰۲۱ با انتشار خبری نوشت:
عربستان سعودی از طالبان خواست تا از حیات تحت “اصول اسلامی” محافظت کنند.
ترجمه این متن به شرح ذیل میباشد:
عربستان سعودی روز دوشنبه از شورشیان طالبان که پایتخت افغانستان کابل را تصرف کردهاند، در سراسر کشور، برای حفظ جان، مال و امنیت مطابق با “اصول اسلامی” مقرر کرد.
وزارت خارجه عربستان سعودی، زادگاه اسلام، در بیانیهای که توسط رسانههای رسمی منتشر شد، گفت: “پادشاهی با انتخاباتی که مردم افغانستان بدون دخالت انجام میدهند، ایستاده است.”
پادشاهی عربستان سعودی بر اساس اصول اصیل اسلام امیدوار است که جنبش طالبان و همه احزاب افغان برای حفظ امنیت، ثبات، جان و مال تلاش کنند.”
وی همچنین ابراز امیدواری کرد که وضعیت در اسرع وقت تثبیت شود، زیرا هزاران افغان از ترس طالبان فرودگاه کابل را در تلاشهای مایوسکننده برای خروج فرا گرفتند.
سایت خبری عربی زبان “الشرق الاوسط” نیز در تاریخ ۱۶ اوت ۲۰۲۱ نیز خبری با همین مضمون منتشر نموده و در بخشی از آن نوشته:
پادشاهی عربستان با علاقه به پیگیری وقایع کنونی در افغانستان میپردازد و امید خود را برای ثبات اوضاع در آنجا در اسرع وقت ابراز میکند.
عبدالسلام ابو یحیی، مسلمان فرانسوی نیز در حساب کاربری خود در توییتر در تاریخ ۱۷ اوت ۲۰۲۱ به بیانیه وزارت خارجه سعودی اشاره کرده و در پستی به زبان فرانسوی نوشته:
ترجمه این توییت: پادشاهی عربستان سعودی بر اساس اصول اصیل اسلام امیدوار است که جنبش طالبان و همه احزاب در افغانستان برای حفظ امنیت، ثبات، جان و مال تلاش کنند.
یک سایت خبری به نام Stanford به موضوعات این چنینی پرداخته است. این سایت درباره پروژه مبارزان نقشهبرداری نوشته:
پروژه تحقیقاتی MMP تکامل سازمانهای مبارز و تعاملاتی را که در طول زمان بین آنها ایجاد میشود، دنبال میکند. یافتهها در “نقشههای تعاملی” ارائه شده است که هم (۱) نمایش بصری نحوه تغییر روابط بین سازمانهای مبارز در طول زمان و (۲) پیوند به نمایههای عمیق گروههای فردی را ارائه میدهد. این پروژه اطلاعات شجرهنامهای منحصر به فرد و واضح در مورد سازمانهای افراطی خشونتآمیز ارائه میدهد که همراه با مشخصات گروههای دقیق، منبع ارزشمندی برای دانشجویان، دانشمندان، روزنامهنگاران، تحلیلگران سیاست و سایر علاقمندان به سازمانهای مخالف خشونتآمیز است. این پروژه با توصیف و مقایسه شجرهنامه خانوادههای مختلف سازمانها، به شناسایی الگوها و علل و پیامدهای تکامل گروههای افراطی خشونتآمیز کمک میکند. شجرهنامهها در نمودارهای تعاملی یا “نقشهها” ارائه شدهاند که نحوه تشکیل گروهها، تجزیه، ادغام، همکاری، رقابت، تغییر جهت ایدئولوژیک، اتخاذ یا کنار گذاشتن خشونت، رشد، کوچک شدن و سرانجام کاهش در طول زمان را نشان میدهد. پروژه تحقیقاتی MMP همچنین پایگاه دادهای از پروفایلهای گروهی دقیق و مستند ارائه میدهد. این نرمافزار رایانهای را برای جمعآوری، سازماندهی و نمایش مشخصات و اطلاعات شجرهنامهای که محققان تهیه کردهاند، توسعه میدهد.
از سال ۲۰۰۹ تا ۲۰۱۲، MMP توسط جایزهای از ابعاد اجتماعی و رفتاری امنیت ملی، درگیری و همکاری، سرمایهگذاری مشترک، بین بنیاد ملی علوم و وزارت دفاع، تأمین شد. از سال ۲۰۱۲ تا ۲۰۱۹، این تحقیق توسط دانشگاه استنفورد، از جمله آزمایشگاه اجرای سیاست بینالمللی موسسه Freeman Spogli، پشتیبانی میشود. در سال ۲۰۱۹، این پروژه از مرکز ملی مبارزه با تروریسم، نوآوری، فناوری و آموزش (NCITE)، مرکز تعالی وزارت امنیت داخلی ایالات متحده، بودجه دریافت کرد. این پروژه در درجه اول متکی بر کمک تحقیقاتی دانشجویان کارشناسی و کارشناسی ارشد استنفورد است.
سایت Stanford در گزارشی از امارت اسلامی این چنین نوشته است که:
هدف جنبش طالبان ایجاد یک نظام اسلامی با دستور الهی در افغانستان بود. در ۳ نوامبر ۱۹۹۴، طالبان در یک حمله غافلگیرانه شهر قندهار را تحت کنترل خود درآوردند و تنها ده نفر را در این جنگ از دست دادند. طالبان به دلیل موفقیت در مهار فساد، مهار بیقانونی و ایمن ساختن جادهها و مناطق تحت کنترل خود برای رونق تجارت، به سرعت محبوبیت یافت. طالبان طی دو ماه آینده کنترل ۱۲ ولایت را به دست گرفتند و تا فوریه ۱۹۹۵ تعداد آنها به ۲۵۰۰۰ نفر افزایش یافت.
پس از بسیج اولیه، طالبان ادعا میشود که از سازمان اطلاعات بین پاکستانی (ISI) حمایت گستردهای دریافت کرده است. ISI از طالبان برای ایجاد موضع توهینآمیز علیه دولت افغانستان به امید ایجاد قدرت حاکم جدید مطلوب برای پاکستان و همچنین تضمین تجارت آزاد برای کشورهای مستقل جدید آسیای مرکزی استفاده کرد.
در سال ۱۹۹۶، طالبان با موفقیت کنترل شهر کابل را به دست گرفتند و امارت اسلامی افغانستان را تاسیس کردند. ملا عمر رئیس دولت شد. در طالبان، قوانین سختگیرانه شریعت اجرا شد که منجر به انتقادات گستردهای در سراسر جهان به دلیل رفتار با زنان و کودکان و همچنین محرومیت از غذا و کمک به شهروندان محروم شد. این گروه از تکنیکهای مختلف جنگی متعارف و غیرمتعارف برای دستیابی به هدف خود یعنی ایجاد یک دولت کاملاً تحت حاکمیت شریعت افغانستان استفاده کرد.
تا سال ۱۹۹۸ طالبان ۹۰ درصد کشور را تحت کنترل خود درآورده بودند. افغانستان تحت حاکمیت طالبان به دلیل نقض حقوق بشر و امتناع از تسلیم اسامه بن لادن، رهبر القاعده و دیگر جنایتکاران تحت تعقیب بین المللی، تبدیل به یک گروه بینالمللی شد. تنها سه دولت خارجی دولت طالبان را بین سالهای ۱۹۹۷ تا ۲۰۰۱ به رسمیت شناختند: پاکستان، عربستان سعودی و امارات متحده عربی
سایت Stanford و ارائه مطالب کلی و جزئی در مورد امارت اسلامی یا طالبان
در گزارش دیگری از ایراناینترنشنال نوشته شده است که: عربستان سعودی و امارات متحده عربی (امارات متحده عربی) در کنار پاکستان و ترکمنستان تنها کشورهایی که طالبان را در سالهای ۱۹۹۶ – ۲۰۰۱ به رسمیت شناختند.
همچنین گزارشی به نقل از bbc عربی در تاریخ ۱۹ آگوست ۲۰۲۱ منتشر شده است که ترجمه بخشی از آن به شرح ذیل میباشد:
“اگرچه پاکستان دخالت خود در تاسیس طالبان را رد کرده است؛ اما اعتقاد زیادی بر این است که این جنبش برای اولینبار در موسسات مذهبی محافظهکار در پاکستان ظاهر شد، که بیشتر از منابع خارجی غیرمجاز تأمین میشوند.
هنگامی که طالبان در اواسط دهه ۱۹۹۰ تا سال ۲۰۰۱ در افغانستان به قدرت رسیدند، تنها سه کشور آن را به رسمیت شناختند: پاکستان، عربستان سعودی و امارات.”
همچنین خبرگزاری france24 در تاریخ ۱۸/۰۸/۲۰۲۱ به همین موضوع اشاره کرده است:
کشورهای غربی از روابط آینده خود با جنبش طالبان کهبیست سال پس از اخراج از قدرت بر افغانستان گسترش یافت، گیج هستند. جنبش تندرو اسلامی پیامهای اطمینانبخشی به جامعه بینالمللی ارسال کرد و این تصور را به وجود آورد که ایدئولوژی سیاسی خود را در نحوه اداره کشور تغییر داده است.
این جنبش با استقبال بینالمللی از سوی برخی از جنبشها روبرو شد، که در دوران حکومت قبلی خود، که با خشونت مشخص شد (۱۹۹۶-۲۰۰۱)، از آن استقبال نکرد؛ زیرا روسیه، چین و ترکیه از اولین اظهارات رهبران آن استقبال کردند.
تنها سه کشور پاکستان، امارات متحده عربی و عربستان سعودی رژیم سابق طالبان را به رسمیت شناختند که نسخه سختگیرانه قوانین اسلامی را اعمال کرد.