تبعیض جنسیتی در جایزه نوبل ۲۰۲۴
- ویکتور آمبروس، بخاطر نوشتن مقالهای که همسرش، رزالین لی نویسنده اول آن بود، جایزه نوبل دریافت کردهاست. اما کمیته نوبل در اهدای جایزه نوبل، رزالین لی را در نظر نگرفته و به او این جایزه را ندادهاست.
- همچنین با مراجعه به صفحه گوگل اسکالر ویکتور آمبروس، متوجه میشویم که همسر وی، جزء نویسندگان اکثر مقالات او بوده است.
پس از اهدای جایزه نوبل به ویکتور آمبروس ، بسیاری از کاربرها از بیتوجهی کمیته جایزه نوبل به نقش همسر او انتقاد کرده و این اتفاق را مورد توجه قرار دادند.
اما این اتفاق مسئله تازهای نیست و تکرر وقوع چنین وقایعی، منجر به شکلگیری مفهومی به اسم «اثر ماتیلدا» شدهاست.
اثر ماتیلدا، حاصل تلاش زنان در جیب مردان
ماتیلدا گیج، زنی بود که در قرن نوزدهم از فعالان جنبش حق رای زنان بود و در روزنامهها از کارهای فراموش شده زنان مینوشت. اصطلاح «اثر ماتیلدا»، توسط مارگارت روسیتر در سال ۱۹۹۳ مورد استفاده قرار گرفت.
اثر ماتیلدا، اصطلاحیست که به نادیده گرفتن و به رسمیت نشناختن دستاوردهای زنان مخصوصا در حوزه علم اشاره دارد. این پدیده مخصوصا زمانی رخ میدهد که دستآوردهای علمی یک زن، به همسر یا همکاران مردش نسبت داده شود.
تاریخچه تبعیض جنسیتی در جایزه نوبل
اولین کسی با تبعیض جنسیتی در جایزه نوبل مواجه شد، ماری کوری بود. ماری کوری به همراه شوهرش پیر کوری و همکارشان، توانستند پس از پژوهشهای فراوان در زمینه رادیواکتیو، دو عنصر را کشف و آن را به جدول تناوبی اضافه کنند.
اما کمیته نوبل که میخواست جایزه را تنها به پیرکوری اعطا کند، با مقاومت پیرکوری دربرابر دریافت جایزه مواجه شد که به کمیته نوبل گفته بود که باید نقش همسر و دیگر عضو گروه ما نیز دیده شود و به ایشان نیز این جایزه اعطا گردد، و گرنه من این جایزه را قبول نخواهم کرد.
رزالیند فرانکلین توانست با فعالیتهای در زمینه پرتو ایکس، نقش مهم حیاتی برای کشف و شناخت ساختار DNA ایفا کند. اما زمانی که جیمز واتسون و فرانسیس کریک، دو همکار او، مقاله خود را در سال ۱۹۵۳ منتشر کردند، نقش فرانکلین به طور عمده نادیده گرفته شد.
واتسون و کریک و موریس ویلکینز که همکاران فرانکلین در آزمایشگاه بودند، در سال ۱۹۶۲ جایزه نوبل دریافت کردند، اما فرانکلین تا آن تاریخ فوت شده بود و هیچگاه از او به طور رسمی تقدیر نشد.
آیا تبعیض در جوایز علمی همچنان زنده است؟
با نگاهی به این نمونهها، به نظر میرسد که تاریخ علم مملو از داستانهایی است که در آن زنان دانشمند با وجود دستاوردهای بزرگ، در سایه همکاران مرد خود قرار گرفتهاند. هرچند کمیته نوبل ممکن است بهطور مستقیم علیه زنان دانشمند تبعیض قائل نشود، اما اثر ماتیلدا همچنان در دنیای علم حضور دارد؛ پدیدهای که نشان میدهد تلاشها و دستاوردهای زنان نه تنها نادیده گرفته میشود، بلکه گاهی به نام مردان ثبت میشود.
Blue Techker This was beautiful Admin. Thank you for your reflections.
Mangaclash I’m often to blogging and i really appreciate your content. The article has actually peaks my interest. I’m going to bookmark your web site and maintain checking for brand spanking new information.
Mangaclash naturally like your web site however you need to take a look at the spelling on several of your posts. A number of them are rife with spelling problems and I find it very bothersome to tell the truth on the other hand I will surely come again again.
Tech Learner There is definately a lot to find out about this subject. I like all the points you made
FinTechZoomUs I really like reading through a post that can make men and women think. Also, thank you for allowing me to comment!