این خبر صحت دارد که اجازه واردات صادر شده اما این اجازه مربوط به فروردین ماه بوده است؛ منتهی سایت وال استریت ژورنال در گزارشی در اردیبهشت ماه نوشته است که صادرات واکسن تقریبا صفر بوده است.
کیانوش جهانپور نیز در توییتی یادآور شده است که منعی برای واردات انواع واکسن کرونا مورد تائید @WHO یا سازمان غذا و دارو از جمله آسترزنکا، مادرنا و فایزر و… (غیر از تولیدی آمریکا و بریتانیا ) وجود نداشته و ندارد.
مریم زهدی، روزنامهنگار بی بی سی فارسی، در تاریخ 25 مرداد 1400 با انتشار پستی به نقل از خبرگزاری تسنیم در توییتر نوشت: اجازه واردات واکس فایزر و مدرنا بعد از 8 ماه لجبازی با مردم صادر شد! همین؟ به همین سادگی؟
خبرگزاری تسنیم در تاریخ 25 مرداد 1400 با انتشار خبری نوشت: محمدرضا شانهساز، رئیس سازمان غذا و دارو، با بیان اینکه ما مطابق فرمایشات مقام معظم رهبری درباره واردات واکسن حرکت میکنیم. گفت: ما اجازه واردات فایزر و مدرنا را از منابع مجاز آنها دادهایم و خواهیم داد و نام یک واکسن باعث ممنوعیت و محدودیت نمی شود!
بحث ما این است که باید مراقب باشیم که واکسنهای فیک وارد کشور نشوند. در حالی که سازمان جهانی بهداشت از وجود 200 تا 300 میلیون دوز واکسن فیک خبر داده است، ما باید مراقبتهای خود را داشته باشیم و نمیشود سهل و ساده با این موضوع برخورد کرد.
شانهساز درباره ادعای اتاق بازرگانی مبنی بر کارشکنی وزارت بهداشت در مسیر واردات واکسن کرونا تصریح کرد: علیرغم فضاسازی رسانهای که عمدتا از سوی تعدادی از تجار نیز بود، ما 47 معرفینامه به شرکتهای مختلف بخش خصوصی برای واردات واکسن کرونا دادیم و از زمانی که در فروردین ماه، ستاد کرونا مصوب کرد که بخش خصوصی میتواند واکسن وارد کند، این معرفینامهها توسط سازمان غذا و دارو صادر شده است و ما هیچ محدودیتی نداشتیم؛ البته واکسن فرآورده حساسی است زیرا واکسن را به فرد سالم تزریق میکنیم.
وی ادامه داد: ما 5 معرفینامه به شرکتهایی که از طرف اتاق بازرگانی تهران معرفی شده بودند دادیم و نمیدانیم وقتی دولت عوض شده چرا بحث را تازه میکنند.
شانهساز گفت: در فاز اول، بخش خصوصی 314 هزار دوز واکسن کرونا وارد کرد و در فاز بعدی نیز اخیرا تعدادی واکسن وارده کرده که آن را تحویل هیئت امنای ارزی وزارت بهداشت و سپس معاونت بهداشتی داد که با احتساب این میزان واکسن وارد شده توسط بخش خصوصی، مجموع واکسن وارد شده توسط بخش خصوصی به یک میلیون دوز رسید.
همچنین کیانوش جهانپور، سخنگوی سازمان غذا و دارو، در تاریخ 19 مرداد 1400 با انتشار پستی در توییتر نوشت: منعی برای واردات انواع واکسن کرونا مورد تائید سازمان جهانی بهداشت یا سازمان غذا و دارو از جمله آسترازنکا، مادرنا و فایزر و… (غیر از تولیدی آمریکا و بریتانیا ) وجود نداشته و ندارد، در مورد آسترزنکا این امر محقق شده و در مورد سایر واکسنها نیز کماکان تلاش برای خرید از منابع مورد تائید ادامه دارد.
خبرگزاری فارس در تاریخ 30 مرداد 1400 با انتشار گزارشی نوشت: اگر واردات واکسن از آمریکا و انگلیس ممنوع نشده بود، چقدر امکان خرید واکسن از این دو کشور وجود داشت؟
این سوالی است که در پروپاگاندای گستردهای که علیه تصمیم رهبری شکل گرفت، هیچگاه پاسخ داده نشد.
این درحال بود که طبق آمارهای رسمی، همزمان با اینکه اغلب کشورهای جهان بر اثر پیامدهای کرونایی یا تحت تحریمهای آمریکایی از کبود واکسن و منابع پزشکی رنج میبردند، منابع عظیم دارویی توسط آمریکا در انحصار قرار گرفت و احتکار آنها، موج انتقادات جهانی و حتی رسانههای آمریکایی را به راه انداخت.
طبق گزارشی که در اواسط ماه می (اواخر اردیبهشت )توسط وال استریت ژورنال منتشر شده است، میزان صادرات ایالات متحده در ماههای مختلف بسیار ناچیز بوده و به عنوان مثال در ماه مارس (اسفند ماه 99) در حالی که 164 میلیون دوز واکسن در آمریکا تولید شده است، میزان صادرات صفر بوده است.
مشابه ایالات متحده، انگلیس نیز تقریبا هیچ واکسن تولید داخلی را صادر نکرده در حالی که میلیون ها دوز از اتحادیه اروپا وارد کرده که منجر به کمپین سریع واکسیناسیون در این کشور شد.
واکسنهای دو شرکت فایزر و مادرنا که این روزها در سرخط خبرها قرار دارد، شباهتها و تفاوتهایی با هم دارند. هر چند که این دو نوع واکسن اثربخشی مشابه هم دارند، اما شرایط نگهداری آنها و همچنین فاصله زمانی تزریق دومین دوز به هر فرد در این دو واکسن با هم تفاوت دارد.
واکسن ضدکرونای شرکت مادرنا، دومین واکسن بعد از واکسن شرکت فایزر است که در آمریکا تایید شده است.
به گزارش ستاد ویژه توسعه فناوری نانو در تاریخ 10 دی 1399، واکسن ضد کرونای شرکت مادرنا، دومین واکسن بعد از واکسن فایزر است که در آمریکا تایید شده است؛ اما شرایط نگهداری آنها و همچنین فاصله زمانی تزریق دومین دوز به هر فرد در این دو واکسن با هم تفاوت دارد.
دادههای نشان میدهد که هر دو بین 94 تا 95 درصد موثر هستند؛ هر دو به تزریق دو دوز نیاز دارند. در این دو واکسن ویروس زنده وجود ندارد، هیچ یک از آنها بر دی ان ای بدن تاثیر نمیگذارد.
این دو واکسن تا حد زیادی مشابه هم بوده که این شباهتها عبارتند از:
- دادهها نشان میدهد که هر دو بین ۹۴ تا ۹۵ درصد موثر هستند؛
- هر دو به تزریق دو دوز نیاز دارند؛
- در این دو واکسن ویروس زنده وجود ندارد؛
- هیچ یک از آنها بر DNA بدن تأثیر نمیگذارد؛
- عوارض جانبی گزارش شده برای هر دو تقریباً یکسان است: تب خفیف، سردرد، خستگی، درد در محل تزریق؛
- هر دو از فناوری جدید واکسن به نام mRNA استفاده میکنند.
دکتر جیمز کاترل، متخصص بیماریهای عفونی در مرکز پزشکی ساوثوسترن میگوید: «mRNA دستورالعملی است که در یک بسته لیپیدی کوچک قرار داده شده و در قالب واکسن به بدن تزریق میشود، این mRNA به سلول شما وارد میشود و سپس به سلول میآموزد که چگونه پروتئین ویروس را ایجاد کند تا بتواند پاسخ ایمنی ایجاد کند.»
چندین تفاوت بین واکسن فایزر و مادرنا وجود دارد:
- جدول زمانی دوز: دومین دوز واکسن فایزر سه هفته (۲۱ روز) پس از تزریق اولیه باید انجام شود. این در حالی است که دوز دوم واکسن شرکت مادرنا چهار هفته (۲۸ روز) بعد باید تزریق شود؛
- محدودیت سنی: واکسن فایزر برای افراد ۱۶ سال به بالا مجوز استفاده داده شده است در حالی که واکسن مادرنا، برای افراد ۱۸ سال به بالا در دسترس خواهد بود؛
- ذخیرهسازی: واکسن شرکت فایزر باید در دمای فوقالعاده سرد (۱۱۲- تا ۷۶- درجه فارنهایت) نگهداری شود. این در حالی است که واکسن شرکت مادرنا در دمای نزدیکتر به محیط (۵- تا ۱۳- درجه فارنهایت) قابل نگهداری است.
کاترل میافزاید: «mRNA به تنهایی در دمای اتاق چندان پایدار نیست. هنگامیکه آن را از فریزر خارج کردید و در یخچال قرار دادید، واکسن فایزر فقط برای مدت پنج روز پایدار است. اما واکسن مادرنا براساس اطلاعاتی که این شرکت منتشر کرده بهنظر میرسد حدود ۳۰ روز در یخچال دوام داشته باشد.
کاترل همچنین به تفاوتهای بیشتری اشاره میکند: «آنها نانوذرات لیپیدی را برای محافظت از mRNA بهکار گرفتهاند، یک نوع بسته نانومقیاس که به محافظت از mRNA کمک میکند. چیزی در مورد واکسن مادرنا وجود دارد که به احتمال زیاد چگونگی ایجاد نانوذره لیپید است که به آن اجازه میدهد تا برای مدت طولانیتری پایدارتر باشد.»
کارشناسان معتقدند که واکسنهای شرکت فایزر به بیمارستانهای بزرگتر با ظرفیت فریزرهای بالا ارسال میشوند، در حالیکه واکسنهای مادرنا به کلینیکها و بیمارستانهای کوچکتر که ظرفیت ذخیرهسازی یکسان ندارند، خواهد رفت.