امیر دریادار دوم شهرام ایرانی، اولین شهروند کرد اهل تسنن به فرماندهی نیروی دریایی ارتش انتخاب شده پس از انقلاب است.
“محسن میلانی، پژوهشگر، مدرس و نویسنده ایرانی ساکن آمریکا در تاریخ 27 مرداد 1400 در توییتر با انتشار پستی نوشت:
“امیر دریادار دوم شهرام ایرانی، اولین شهروند کرد اهل تسنن، به فرماندهی نیروی دریایی ارتش انتخاب شد. چه فامیلی زیبایی دارد!”
توییت محسن میلانی مبنی بر انتصاب امیر دریادار دوم شهرام ایرانی
دفتر حفظ و نشر آثار حضرت آیتاللهالعظمی الخامنهای در تاریخ 26 مرداد 1400 با انتشار خبری نوشت:
حضرت آیتالله خامنهای، فرمانده معظم کل قوا، در حکمی امیر دریادار دوم شهرام ایرانی را به فرماندهی نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران منصوب کردند.
متن حکم فرمانده معظم کل قوا به این شرح است:
” بسم الله الرحمن الرحیم
امیر دریادار دوم شهرام ایرانی
نظر به تعهد و حسن سوابق و پیشنهاد فرمانده کل ارتش، شما را با اعطای درجه دریاداری به سمت فرمانده نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران، منصوب میکنیم.
اهتمام جدی و شایسته در بهرهبرداری از ظرفیتهای نیرو و ارتش و نیروهای مسلح و کشور برای پیشبرد جهادی و انقلابی آن نیرو، ارتقاء توان و آمادگی همهجانبه بر پایه رشد و تعالی سرمایه انسانی مورد انتظار است.
از تلاشهای موثر امیر دریادار حسین خانزادی در این مسئولیت، تشکر میکنم.
توفیق همگان را از پروردگار بزرگ خواستارم.
سید علی خامنه ای
26 مرداد 1400″
روزنامه شرق در تاریخ 31 مرداد 1400 به شماره 4076 در یادداشتی نوشت:
دریادار شهرام ایرانی، متولد شهر سنندج در استان کردستان است. او در دهه ۶۰ خورشیدی خدمت در نیروی دریایی را آغاز و در مرداد ۱۴۰۰ به فرماندهی نیروی دریایی ارتش انتخاب شد. انتشار اخباری مبنی بر اهل سنت بودن دریادار ایرانی موجب توجه بیشتری به این انتصاب شد؛ چراکه در دوره چنددههای پس از انقلاب، این نخستین باری بود که خبری دال بر به کارگیری یکی از نیروهای اهل سنت در ردههای بالای فرماندهی نظامی و لشکری و فرماندهی یکی از قوای نظامی کشور منتشر میشد.
پس از پیروزی انقلاب کمتر مجالی برای به کارگیری اهل سنت در میان وزرا و فرماندهان عالی رتبه کشوری و لشکری وجود داشته است و به تدریج در دو دهه ابتدایی انقلاب، این محدودیت حتی به فرمانداران و مدیران کل در استانهای غربی و شرقی کشور نیز رسید به شکلی که در میانه دهه۷۰ خورشیدی حتی یک فرماندار سنی مذهب نیز در کشور فعالیت نداشت. با آغاز به کار دولت اصلاحات در سال ۱۳۷۶ به تدریج این محدودیتها رفع شد و شماری از نیروهای اهل سنت به مسئولیتهایی مانند فرمانداران شهرهای مرزی و مدیران کل رسیدند. این روند در دولتهای آقای احمدی نژاد و آقای دکتر روحانی تشدید شد به شکلی که اینک دهها مدیر سنی مذهب در استان کردستان، آذربایجان غربی و کرمانشاه و نیز سیستان و بلوچستان به خدمت اشتغال دارند. فرمانداران، مدیران کل آموزش و پرورش، ارشاد اسلامی، جهاد کشاورزی، روسای دانشگاه و دانشگاه علوم پزشکی و… از جمله این مسئولیتهاست که به اهل سنت سپرده شده است. اینک در برخی از شهرهای مرزی بیش از ۹۰ درصد از مدیران شهرستان سنی مذهب هستند.
خبرگزاری صدا وسیما در تاریخ 28 مرداد 1400 با انتشار خبری نوشت:
بهمن مراد نیا، استاندار کردستان گفت: انتصاب دریادار” شهرام ایرانی” یکی از فرزندان کردستان و از سربازان ولایت به سمت فرماندهی نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی از جانب فرماندهی کل قوا، حضرت آیت الله خامنهای (مد ظله العالی) موجب خوشحالی و شادمانی مردم شهید پرور و همیشه در صحنه کردستان شد.
وی افزود: بیگمان این انتصاب شایسته و اعتماد معظم له به اقوام ایرانی و از جمله مردم کردستان که در تاریخ انقلاب اسلامی بیسابقه است میتواند آثار و برکات فراوانی در جهت اتحاد، همدلی و تقویت همبستگی ملی ایجاد کند.
به گزارش خانه ملت، کمال حسینپور، نماینده مردم پیرانشهر و سردشت، در مجلس شورای اسلامی در تاریخ 29 مرداد 1400 در پیامی از انتصاب امیر شهرام ایرانی به فرماندهی نیروی دریایی ارتش از سوی مقام معظم رهبری تشکر کرد.
وی در بخشی از این پیام گفته است:
اینجانب کمال حسینپور به عنوان نماینده مردم در مجلس شورای اسلامی ضمن آرزوی طول عمر با عزت و برکت از پروردگار متعال برای جنابعالی به خاطر این تصمیم بزرگ که برای نخستینبار در تاریخ جمهوری اسلامی ایران با حکم معظمله اتفاق افتاد نهایت تقدیر و تشکر را دارم. امیدوارم این تصمیم نویدبخش اهتمام جدّی دولت محترم نیز در استفاده از ظرفیت نیروی انسانی انقلابی و نخبگان اهل سنت در پستهای مهم و حساس کشوری و لشکری باشد.
به گزارش خبرگزاری مهر، محسن فتحی، رئیس مجمع نمایندگان کردستان نیز در تاریخ 27 مرداد 1400در نشست مجازی با اصحاب رسانه کردستان گفت: انتصاب یک از نخبگان کردستان در عالیترین سطوح نظامی به عنوان خبری مسرتبخش، موجب شادمانی و امیدآفرینی در میان مردم کردستان بوده و امیدوارم این انتصاب فصل جدیدی از توجه مرکزنشینان و مسئولان عالی نظام به نیروهای شایسته اهل سنت و نخبگان کردستانی را بگشاید.
وی افزود: کردستان ظرفیتهای نهفته انسانی و مدیریتی فراوانی دارد که میتوانند در سطح ملی برای عموم ایرانیان منشأ خیر و خدمت باشند و دریادار شهرام ایرانی تنها نمونهای از این ظرفیت عظیم است.
به گزارش ایرنا درتاریخ 29 مرداد 1400 ماموستا فایق رستمی، امام جمعه سنندج، در خطبههای نماز جمعه سنندج اظهار داشت: انتصاب دریادار “شهرام ایرانی” به سمت فرماندهی نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی توسط رهبری، دریچهای روشن برای بکارگیری اهل سنت به ویژه کردستانیها در مسئولیتهای مهم است.
امام جمعه سنندج افزود: رییسجمهوری و دیگر مسئولان در دستگاهها، باید از رهبر معظم انقلاب تبعیت کرده و از نخبگان و افراد توانمند در میان کُردها و اهل سنت، برای مدیریتهای کلان کشور بهره گیرند.
اما خبرگزاری فارس در تاریخ 31 مرداد 1400 در یادداشتی به اشتباهات بد درباره اخبار انتصاب فرمانده جدید نبروی دریایی ارتش اشاره کرده و نوشته: انتصاب امیر دریادار «شهرام ایرانی» به عنوان فرمانده نیروی دریایی ارتش با انتشار اخباری مبنی بر «کرد» و «اهل سنت» بودن این فرمانده موفق ارتشی سبب واکنشهای متعددی در داخل و حتی خارج از ایران شد.اما برخی واکنشهای صورت گرفته متاسفانه با اشتباهات و کج فهمیهایی همراه شد که تصور حقیقی از این انتصاب را نیز کمی خدشهدار کرد. یکی از بدترین واکنشها، توییت وزیر ارشاد دولت روحانی بود که انتصاب امیر شهرام ایرانی به سمت فرمانده نیروی دریایی توسط رهبر انقلاب را دارای معنای جدیدی در ساختار مذهبی قدرت در ایران عنوان کرد و حتی مدعی شد که رهبری یکی از گرههای کور حکمرانی در کشور را گشودند.
شایان ذکر است سید عباس صالحی، وزیر سابق فرهنگ و ارشاد اسلامی در تاریخ 27 مرداد 1400 در حساب توییتر خود با انتشار پستی نوشت:
“انتصاب امیر شهرام ایرانی به سمت فرماندهی نیروی دریایی توسط رهبر انقلاب افق مطمئنتری در حکمرانی کشور خواهد گشود.
در دهه پنجم شاهد تقویت حضور اقوام ایرانی در مدارج عالی مسئولیتهای اجرایی خواهیم بود.”
توییت وزیر سابق فرهنگ و ارشاد اسلامی مبنی بر انتصاب امیر شهرام ایرانی
خبرگزاری فارس در ادامه گزارش خود به چند نکته اشاره کرده است که به شرح ذیل می باشد:
1-شهرام ایرانی، اولین چهره اهل سنت یا منتسب به یک قوم خاص نیست که در جمهوری اسلامی به مسئولیتهای بالا رسیده است. در طول چهل سال گذشته صدها چهره اهل سنت در بالاترین و حساس ترین مسئولتهای سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی ایران حضور داشتهاند که اگر آمار دقیقی از آنها منتشر شود اهمیت بسیاری از آنها در حوزه خود، کمتر از انتصاب اخیر نظامی نیست. طی دهه های گذشته بسیاری از فرمانداران -بخوانید مرد اول امنیتی و سیاسی یک شهر- در بسیاری از مناطق مهم حتی در نقاط مختلف و حساس در اختیار اهل سنت بوده است که اهمیت این مسئولیتها کمتر از فرماندهان نظامی در نقاط حساس مرزی کشور نیست. در حال حاضر دهها مدیر سنی مذهب در استان کردستان، آذربایجان غربی، کرمانشاه، گلستان، و سیستان وبلوچستان در حال خدمت و کار هستند. در برخی از شهرهای مرزی بیش از ۹۰ درصد از مدیران شهرستان، سنی مذهب و از اهالی بومی همان منطقه هستند.
2- حضور اهل سنت در نیروهای نظامی نیز موضوع جدیدی نیست. در حال حاضر در کردستان و به خصوص در سپاه فرماندهان نظامی رده بالایی از اهل سنت حضور دارند. در سیستان و بلوچستان در همین ده سال اخیر نه یک گروه اندک بلکه چند گردان از اهل سنت و قوم بلوچ در سپاه پاسداران استخدام شدهاند و در حال ارتقا برای مسئولیتهای بالاتر هستند.
3- اما سیر رشد شهرام ایرانی نیز در این باره حتما باید مورد توجه قرار بگیرد. او از مسئولیتهای کوچکتر تا بالاترین ردههای فرماندهی به صورت پلکانی حضور پیدا کرده و در این میان با حضور در عملیاتهای مختلف و مهم دریایی کشور لیاقتهای بزرگی از خود نشان داده است. روندی که نشان میدهد که فارغ از نگاه قومی و مذهبی او بر اساس لیاقت و شایستهسالاری اینک یکی از مهمترین قسمت های نظامی و راهبردی ایران را فرماندهی میکند. منظور آنکه انتصاب شهرام ایرانی برای هر چهره نظامی دیگر اهل سنت و یا منتسب به اقوامی همچون کرد، بلوچ، ترکمن و … می تواند اتفاق بیافتد و شرط انتصاب آن شیعه و سنی بودن نیست بلکه همان مسیری است که امیر شهرام ایرانی طی کرده است.
4- در همین روزهای گذشته مقامات ایران در یکی از مهمترین مراسمات نمادین سیاسی و بینالمللی خود یعنی مراسم تحلیف آیتالله رئیسی به عنوان رئیسجمهور جدید، در مجلس شورای اسلامی، با افتخار چهرههای سنی جریان مقاومت را جلوتر از بسیاری از مقامات بلندپایه مسلمان و غیر مسلمان خارجی که از کشورهای مهم منطقه و جهان بودند، قرار دادند. موضوعی که نشان میدهد که ایران در بالاترین سطوح راهبردی سیاسی و بینالمللی خود فراتر از تقسیم بندیهای مذهبی شیعه و سنی عمل میکند و این تفکر نیز نتیجه مستقیم اندیشههای شفاف و صریح امامین انقلاب از اسلام ناب است.
5- در پایان آنکه همه کسانی که دغدغه اقوام و مذاهب در کشور را دارند، باید بدانند موضوع «شهرام ایرانی» را فقط از جنبه و دریچه استثنا دیدن، اولین بار قلمداد کردن و بازی با تعداد و اعداد و یا سهمیهبندی کردن، تفکری ناقص و یا حداقل جامع نیست بلکه باید در کنار آن چگونه شهرام ایرانی شدن را به همان میزان مهم و راه رسیدن به مدارج عالی در جمهوری اسلامی دانست. قطعا راه حکمرانی درست اسلامی و عاقلانه، بیش از کمیت از مسیر کیفیت عبور خواهد کرد.