چین حدود یک میلیارد و 444 میلیون و هشتصد و سی و هفت هزارو 447 نفر جمعیت دارد که تاکنون 11 واکسن کرونا را مورد بررسی قرار داده و از این تعداد مجوز دو واکسن سینوفارم و سینوواک را از سازمان بهداشت جهانی دریافت کرده است. در ایران تاکنون ۷ واکسن مرحله مقدماتی را را طی کردند و به مرحله پیش بالینی رسیدند و ۲ واکسن هم که پرونده یکی از آنها در مرحله ارسال به سازمان غذا و دارو است و دیگری هم در انتظار دریافت مجوز کارآزمایی بالینی فاز یک است ولی هیچکدام مجوز سازمان بهداشت جهانی را ندارند.
صفحه اینستاگرام ایران اینترنشنال به نقل از محمود نیلی، رئیس دانشگاه تهران، مدعی شده است: «هفت واکسن داخلی تا الان رونمایی شده، درحالی که منابع مالی و تخصصی در هیچ جای دنیا امکان چنین سرمایهگذاری را نمیدهد. به طور مثال چین با یک میلیارد و 200 میلیون جمعیت فقط دو واکسن برای کرونا دارد و این رویه در کشور ما حیف شدن منابع است.
در گزارش خبرگزاری دانشجو به تاریخ 18 مرداد، محمود نیلی احمدآبادی، رئیس دانشگاه تهران گفت: «هردستگاه، کاری مجزا انجام داد و امروز شاهد هستیم که بیش از ۷ نوع واکسن درحال تولید است. البته که به این موضوع در حوزه پژوهش ایرادی وارد نیست و باید روی انواع مختلف واکسنها تحقیق کرد، اما در حوزه تولید این تعداد واکسن منطقی نیست. منابع مالی، تخصصی و امکانات کشور امکان چنین سرمایهگذاری را ندارند، کشورهایی که منابع بیشتری از کشور ما در اختیار دارند مثل چین با بیش از یک میلیارد نفر جمعیت تنها دو واکسن را برای تولید معرفی میکنند، آن وقت چه منطقی است که در کشور ما باید برای تولید ۷ واکسن سرمایهگذاری شود؟ این موضوع به نوعی حیف شدن منابع است.»
براساس گزارش آنلاین سایت جهانی جمعیت، جمعیت چین حدود یک میلیارد و 444 میلیون و هشتصد و سی و هفت هزار و 447 نفر به ثبت رسیده است.
در گزارش شبکه تلویزیون جهانی چین CGTN به تاریخ 18 سپتامبر 2020، وانگ ژیگانگ، وزیر علوم و فناوری چین در مجمع جهانی بهداشت و سلامت زندگی در پکن گفت: «چین در حال آزمایش بالینی 11 واکسن COVID-19 است که چهار مورد از آنها وارد مرحله سوم آزمایش شده است.»
خبر وزیر بهداشت چین درباره واکسنهای در دست بررسی
شبکه تلویزیونی جهانی چین یا CGTN ، یک سازمان رسانهای بینالمللی است که در 31 دسامبر 2016 راه اندازی شد. هدف آن این است که اخبار دقیق و به موقع و همچنین خدمات غنی سمعی و بصری را به مخاطبان جهانی ارائه دهد و ارتباط و درک بین چین و جهان را ارتقا دهد.
بر اساس گزارش دویچه وله فارسی در تاریخ 12 خرداد، پس از واکسن چینی سینوفارم که از سوی سازمان جهانی بهداشت برای رده سنی تا ۶۰ سال تایید شده بود، دومین واکسن کرونای ساخت چین، سینوواک نیز مجوز اضطراری این سازمان را کسب کرد. این واکسن برای افراد بالای ۱۸ سال توصیه شده است. سازمان جهانی بهداشت اعلام کرد که واکسن سینوواک، ساخت چین را تایید میکند. تاییدیه این نهاد بینالمللی بالاترین استانداردها در زمینه اثرگذاری و تولید این واکسن را دربرمیگیرد.
در سایت رسمی سازمان بهداشت جهانی آمده است: «از 3 ژوئن 2021 ، WHO ارزیابی کرده است که واکسنهای زیر علیه COVID-19 دارای معیارهای لازم برای ایمنی و کارآیی هستند:
آسترازینیکا
جانسون اند جانسون
مدرنا
فایزر
سینوفارم
سینوویک
گزارش سازمان بهداشت جهانی درباره وضعیت بررسی واکسنهای کرونا
خبرگزاری صدا و سیما در تاریخ 14 اردیبهشت درباره واکسن چینی سینوواک نوشت: «واکسن آزمایشگاه چینی سینوواک از تکنیک کلاسیک استفاده از ویروس غیرفعال که به فرد واکسینه شده کمک میکند تا در بدنش آنتی بادی بسازد استفاده میکند. آژانس دارویی اروپا اعلام کرد، براساس مطالعات انجام گرفته پیشبینی میشود این واکسن تولید آنتی بادی که سارس-کووید دو را هدف قرار میدهد آغاز میکند. ویروسی که تولید کووید ۱۹ میکند و میتواند در محافظت در برابر بیماری مشارکت کند.»
دکتر مصطفی قانعی در گفتوگو با خبرگزاری ایسنا به تاریخ 26 خرداد، درباره آخرین اخبار از طرحهای پژوهشی واکسنهای ایرانی کرونا، گفت: «در حال حاضر ۸ واکسن در مرحله پژوهشی یا مقدماتی هستند و ۷ واکسن مرحله مقدماتی را طی کردند و به مرحله پیش بالینی رسیدند و ۲ واکسن هم داریم که پرونده یکی از آنها در مرحله ارسال به سازمان غذا و دارو است و دیگری هم (واکسن دانشکاه علوم پزشکی بقیهالله) در انتظار دریافت مجوز کارآزمایی بالینی فاز یک است.»
او درباره مرحله هر کدام از واکسنها افزود: «در فاز دوم بالینی اکنون ۳ واکسن اسپایکوژن (مشترک ایران و استرالیا)، واکسن کووپارس و واکسن فخرا را داریم. در فاز سوم بالینی نیز واکسن انستیتو پاستور ایران و کوبا (پاستوکووک) را داریم و واکسن کووایران برکت نیز موفق به دریافت مجوز مصرف اضطراری در روزهای اخیر شده است. واکسن اسپایکوژن (تولید مشترک ایران و استرالیا)، فاز اول کارآزمایی بالینی در استرالیا را طی کرده و فاز دوم در ایران دنبال و زمان ثبت نام برای فاز سوم متعاقبا اعلام میشود. با صدور مجوز، تزریق واکسن کووبرکت مانند سایر واکسنها خواهد بود اما به شکل داوطلبانه مردم میتوانند اقدام به دریافت آن کنند. همچنین واکسن پاستور هم بالای ۹۰ درصد پیشرفت داشته و دادههای مناسبی دارد؛ لذا تصور میکنم بتواند ظرف یک یا دو هفته آینده برای دریافت مجوز اضطراری اقدام کند.»
طبق گزارش خبرگزاری ایسنا به تاریخ 2 مرداد، رییس بخش عفونی بیمارستان ولیعصر(عج) بیرجند گفت: «هردو واکسن سینوفارم و برکت با متد مشابه ساخته شدهاند. برای ساخت واکسن ویروس را از بین بردند و سطح آنتی ژن این ویروس را خالص و آماده کردند؛ هنگامی که به بدن ما تزریق میشود، بدن آن را شناسایی میکند و آنتی بادی علیه آن تولید میکند و سپس در مواجهه با ویروس اصلی این آنتی بادیها از ما دفاع میکنند. این روش قدیمی و شناخته شدهای است که بسیاری از واکسنها با این متد تهیه شدهاند و در ایران قدمت طولانی دارد. واکسن سینوفارم بسیار زودتر به بازار آمده و ماههاست که استفاده میشود؛ این واکسن فازهای مختلف را طی کرده، اطلاعاتش منتشر شده و تاییدیه سازمان بهداشت جهانی را دارد؛ سینوفارم عوارض خاصی نداشته و اثربخشی خوبی نشان داده است. واکسن برکت با همان متد واکسن سینوفارم تولید شده، اثربخشی خوبی نشان داده و عوارض خاصی نداشته است؛ نتایج فاز یک این واکسن منتشر و چاپ شده و نتایج فازهای دیگر هنوز در حال آمادهسازی و انتشار است.