خلاصه نتیجه بررسی
با بررسی سوابق مسیح علینژاد در سایت تحقیقاتی courtlistener که شامل تمامی پروندههای او از اواخر سال ۲۰۱۹ تا امروز میباشد گواهی تابعیت مورد ادعا در ضمیمه ۸ نوزدهمین پرونده به او به تاریخ ۱۷ آگوست ۲۰۲۱ یافت شد.
در این گواهی تابعیت پیشین مسیح علینژاد انگلیس است. یعنی مسیح علینژاد پس از خروج از ایران ابتدا تابعیت انگلیس را گرفته و سپس برای گرفتن تابعیت آمریکا اقدام کرده است.
همچنین بررسی فکتیار نشان میدهد داشتن تابعیت انگلیس و آمریکای مسیح علینژاد لزوما به معنای لغو تابعیت ایران او نیست.
شرح ادعا
کاربری در توئیتر ادعا کرده است که مسیح علینژاد پیش از دریافت تابعیت آمریکایی، تابعیت انگلیسی داشته است و بهجای ایرانی-آمریکایی باید او را انگلیسی-آمریکایی بنامیم.
نتیجه بررسی
بررسی نام مسیح علینژاد در سایت courtlistener
یک کاربر در توئیتر سند گواهی تابعیت مسیح علینژاد را منتشر کرده است. بر اساس سند منتشرشده از سوی این کاربر، ملیت پیشین مسیح علینژاد انگلیس درج شده است و نه ایران. بنابراین درصورتیکه اصالت این سند منتشره تائید شود، این ادعا نیز تائید میشود که مسیح علینژاد پس از ترک ایران ابتدا اقامت انگلیس را دریافت کرده و سپس راهی آمریکا شده است. بر همین اساس فکتیار به جستجوی نام مسیح علینژاد در سایت courtlistener پرداخت.
courtlistener چیست؟
courtlistener یک وبسایت تحقیقاتی رایگان شامل میلیونها نظر و حکم قضایی آمریکا است که برخی از مفاد پروندهها در آن بهصورت رایگان در اختیار همگان میباشد. این سایت در اصل یکی از بخشهای هفتگانه پروژه قانون آزاد است. پروژه قانون آزاد که در سال ۲۰۱۰ آغاز گردید ماموریت خود را افزایش کارآمدی و عدالت، پشتیبانی از پژوهشهای قضایی، سهولت دسترسی به ابزارهای حقوقی اولیه و… در دنیای حقوق آمریکا قرار داد. دیگر بخشهای این پروژه عبارتند از : ایجاد پایگاه دادههای قضایی برای خبرنگاران، مجموعه عکسهای تمامی قضات فدرال آمریکا، ساخت افزونه دسترسی به پایگاههای دادههای قضایی ایالات متحده و… . مرکز پروژه قانون آزاد در اوکلند آمریکا قرار دارد. مایکل لیسنر مدیر اجرایی و برایان کارور و انسل هالیبرتون از اعضای هیئت مدیره آن هستند.
تمام پروندههای مسیح علینژاد در سایت courtlistener
پس از جستجو تمام پروندههای مسیح علینژاد در آمریکا قابل مشاهده خواهد بود. تا این لحظه او ۳۳ پرونده دارد که برخی از آنها شامل شکایت از مسئولین ایران، تهدید به دستگیری او و… است.
با مراجعه به نوزدهمین پرونده او و باز کردن هشتمین فایل ضمیمه این پرونده، گواهی فوق قابل مشاهده خواهد بود و اصالت این سند تابعیت مسیح علینژاد تائید میشود، در نتیجه این گزاره که کلیت پیشین او انگلیس بوده -و نه ایران- نیز تائید میشود.
ملیت پیشین مسیح علینژاد – انگلیس
با دانلود این فایل ضمیمه که حاوی گواهی تابعیت مسیح علینژاد است، ما متوجه میشویم که ملیت پیشین او انگلستان بوده است و این یعنی که او پس از خروج از ایران ابتدا تابعیت انگلستان را بدست آورده و سپس اقدام به گرفتن تابعیت آمریکا نموده است.
آیا مسیح علینژاد هنوز تابعیت ایران را دارد؟
با توجه به تائید اصالت سند مورد ادعای کاربر، ما در مییابیم که مسیح علینژاد درحال حاضر هم تابعیت آمریکا را دارد و هم تابعیت انگلیس را
آما آیا او هنوز تابعیت ایران را هم دارد؟ یا بخاطر قوانین انگلیس یا آمریکا این تابعیت را لغو کرده است؟
بر اساس بررسی فکتیار، آمریکا برخلاف بسیاری از کشورها شهروندان خود را مجبور نمیکند که درصورت پذیرش شهروندی ایالات متحده، تابعیتهای پیشین خود را لغو کنند. در واقع آمریکا اجازه میدهد که فردی ۳ یا ۴ تابعیت داشته باشد.
همچنین انگلیس نیز این اجازه را به شهروندان خود میدهد که تابعیتهای دو یا سهگانه داشته باشند.
آیا مسیح علینژاد هنوز تابعیت ایران را دارد؟
لذا با توجه به قوانین تابعیت در آمریکا و انگلیس اینگونه میتوان نتیجه گرفت که «احتمالا» مسیح علینژاد تابعیت ایرانی خود را لغو نکرده است.