مدیر کل ارتباطات و رسانه حوزه هنری اعلام کرد برای بازنگری و تغییر سطح کیفی آموزش، فعالیت رشتههای هنرهای نمایشی هنرستان دختران سوره یک سال متوقف میشود. هنرستان دخترانه سوره تعطیل نیست و حتی در رشتههای سینما و گرافیک، ظرفیت پذیرش، بیشتر شده است. هنرستان مختلط نیست و فقط یک هنرستان وجود دارد که آن هم هنرستان دخترانه سوره است.
مسیح علینژاد در صفحه رسمی خود در اینستاگرام در تاریخ ۴ شهریور ۱۴۰۰ با انتشار پستی نوشت:
خوب بخوانید و طالبانی که طالبان بودن خود را تکذیب میکند بشناسید و اگر دانشجوی هنرجو هستید ویدیوی اعتراضیتان را بفرستید و نظرتان را بگویید:
این آقا حسام الدین حسینی، نام دارد و مدیر کل ارتباطات و رسانه حوزه هنری است که به خبرگزاری مهر گفته: “تصمیم این است برای بازنگری در آموزش هنرهای نمایشی در هنرستان سوره، یک سال پذیرش دانشجو (دختر) نداشته باشیم. البته ما مشکلی با هنر نداریم و طالبان نیستیم.”
هنرستان دخترانه سوره تعطیل نیست و حتی در رشته های سینما و گرافیک ظرفیت بیشتر شده است
خبرگزاری مهر در تاریخ ۴ شهریور ۱۴۰۰ با انتشار خبری نوشت:
سید حسامالدین حسینی، مدیر کل ارتباطات و رسانه حوزه هنری اعلام کرد برای بازنگری و تغییر سطح کیفی آموزش فعالیت رشتههای هنرهای نمایشی، هنرستان دختران سوره یک سال متوقف میشود ولی هنرستان تعطیل نیست و فعالیت میکند.
سید حسامالدین حسینی درباره صحت خبر مطرح شده درباره تعطیلی گروه هنرهای نمایشی هنرستان دخترانه سوره گفت: بحثی در خصوص توقف یک ساله فعالیتهای گروه هنرهای نمایشی هنرستان مطرح شد ولی واکنشهای جمعی از هنرجویان سابق و هنرمندان به گونهای است که گویی قصد ما ممنوعیت فعالیت دخترها در حوزه هنرهای نمایشی است در حالیکه اصلا اینگونه نیست.
وی یادآور شد: هنرستان سوره هنرستانی دخترانه است و توقف یک ساله فعالیت گروه هنرهای نمایشی هنرستان ربطی به قضیه جنسیتی ندارد.
حسینی با بیان اینکه شرایط آموزش تئاتر در دوران کرونا خیلی فراهم نیست و پیچیدگیها و دشواریهایی دارد، افزود: از طرف دیگر موضوعی که مدنظر ما قرار گرفت ماجرای کیفیت آموزشی خود ما است. طی سالهای گذشته، هنرجویان متعددی در رشتههای دیگر هنرستان دخترانه سوره نظیر هنرهای تجسمی و سینما وارد دانشگاه شدند ولی در رشته هنرهای نمایشی این خروجی را نداشتیم که ضعف ما است و باید اصلاح شود.
مدیرکل ارتباطات و رسانه حوزه هنری تأکید کرد: هنرستان دخترانه سوره تعطیل نیست و حتی در رشتههای سینما و گرافیک ظرفیت بیشتر شده است اما در رشته تئاتر تا یک سال تحصیلی فاصله میگیریم تا دوستان، بازنگری و برنامهریزیهای لازم را در جهت ارتقای سطح کیفی آموزش هنرهای نمایشی در هنرستان انجام دهند. البته هنرجویانی که ورودی بالاتر گروه هنرهای نمایشی هنرستان هستند به تحصیل خود ادامه میدهند و فقط ورودی جدید نخواهیم داشت.
وی در پایان سخنان خود تصریح کرد: ما مسأله و مشکلی با هنر نداریم. هنرستان دخترانه سوره تعطیل نیست و به فعالیت خود ادامه میدهد و حتی رشتههای هنری دیگر خود را توسعه داده است.
مسئله، جنسیتی نیست
سید حسامالدین حسینی در مصاحبه دیگری با باشگاه خبرنگاران جوان در تاریخ ۴ شهریور ۱۴۰۰ گفت: حذف موقتی رشته تئاتر از هنرستان سوره برای بهبود شرایط آموزش است.
مدیر کل ارتباطات و رسانه حوزه هنری درباره خبر حذف رشتههایش از هنرستان دخترانه سوره توضیح داد:
رشتههای هنرستان این گونه است که سال به سال با توجه به شرایط موجود و تعداد متقاضیان بازنگری میشود. هنرستان مانند دبیرستان نیست که همیشه رشتههای ریاضی، تجربی و انسانی دانشآموز جذب کند؛ بنابراین حذف رشته یا ممنوعیت حضور دختران حرف عجیبی است. در بعضی از واکنشها به گونهای القا شده که گویا ما برای دختران این ممنوعیت را ایجاد کردیم و پسرها میتوانند ثبتنام کنند. این در حالی است که ما فقط یک هنرستان داریم آن هم هنرستان دخترانه سوره است.
وی افزود: در واقع، هنرستان رشتههای مختلفی دارد که یکی از آنها رشته بازیگری تئاتر بوده که طی ده تا پانزده سال گذشته فقط چند نفر از فارغالتحصیلان آن وارد فضای دانشگاهی تئاتر شدهاند و این نشاندهنده پایین بودن سطح کیفی ما در آموزش رشته هنرهای نمایشی هنرستان است؛ در حالی که هنرجویان رشتهها دیگر مانند سینما و گرافیک آمار مناسبی از جهت ادامه تحصیل در دانشگاه دارند.
مدیر کل ارتباطات و رسانه حوزه هنری درباره توقف این رشته توضیح داد: رشته تئاتر ما این مشکل را داشته، حالا کرونا هم شده و این فرصت بازاندیشی درباره مربیان و طرح درسها فراهم شده است. رشته نمایش در هنرستان سوره برای همیشه حذف نشده است. همین حالا هنرجویان در مقطع یازدهم و دوازدهم مشغول تحصیل هستند. اما امسال این توقف و عدم ثبتنام در سال دهم برای بهتر شدن شرایط است.
وی درباره اینکه برخی افراد حذف رشته نمایش از هنرستان سوره را مربوط به اقدامات وزیر فرهنگ و ارشاد میدانند گفت: این حرف بسیار عجیب و خندهداری است. هنرستان سوره متعلق به حوزه هنری است و هیچ ارتباطی با وزارت ارشاد ندارد. شاید حتی وزیر ارشاد نداند که هنرستان سوره وجود دارد. اگر قرار باشد با هنر مخالف باشیم، رشته سینما و گرافیک را حذف میکردیم نه اینکه ظرفیتش را افزایش دهیم و علاوه بر آن بیاییم و با توجه به دوران کرونا و افزایش علاقه به تولید آثار تصویری رشته برنامهسازی تلویزیونی ایجاد کنیم.
حسینی در پایان افزود: اگر رشته دیگری شرایطی مانند رشته تئاتر داشت ما درباره آن هم همین تصمیم را میگرفتیم. رکود تئاتر برای ما مطلوب نیست، حوزه هنری از تعطیلی تئاتر بیشتر از سایر نهادها متضرر شده است. حوزه هنری جشنوارههای متعدد تئاتر دارد و بخش هنرهای نمایشی حوزه هنری کارش پرداختن به تئاتر است و خلاف هنرمندان سایر رشتهها، اهالی تئاتر بیشتر متضرر شدهاند و همین مسائل مربوط به تعطیلی تئاتر برای ما هزینههای زیادی به وجود آورده است.
حسامالدین حسینی در همین راستا در یک استوری اینستاگرامی صفحه رسمی خودش در تاریخ ۴ شهریور ۱۴۰۰ مجدد در این مورد توضیح داد:
متن نوشته حسینی بدین شرح است:
«رفقا، اساتید و همکاران عزیز
سلام
در خبرها آمده که هنرستان سوره ثبتنام دختران در رشته هنرهای نمایشی را ممنوع کرده! خب شما بهتر میدانید که ما فقط یک هنرستان داریم آن هم مخصوص دختران. پس خبری از تبعیض جنسیتی نیست. باز هم بهتر از من میدانید که در سلطه و سیطره کرونا آموزش تئاتر بیشتر از هر رشته دیگری پیچیده، پرخطر و دشوار شده. مسئولیتش بزرگتر از چیزی است که بتوان به عهده گرفت.گذشته از این با هزار احترام برای شور بچهها به تئاتر و دلسردیشان از این خبر، متاسفانه طی سالهای گذشته آمار ورود به رشته هنرهای نمایشی در دانشگاهها از میان هنرجوهای سوره خیلی خیلی کمتر از استاندارد بوده. این یعنی کار ما و کیفیت آموزش ما به اندازه انگیزه این بچهها خوب نبوده. حالا کرونا و ضعف کیفی ما باعث شده فرصتی پیدا کنیم برای فکر کردن دوباره و طراحی برای بهبود شرایط. یک تنفس کوتاه. خلاصه که ما طالبان نیستیم، ما هم مثل شما عاشق تئاتریم، هر روز صبح تا شب با همان دغدغههایی سپری میشود که روز و شب شما. همین امسال ظرفیت رشته سینما و گرافیک در هنرستان کلی بیشتر شده، رشته برنامهسازی تلویزیونی هم به رشتههای قبلی اضافه شده. این یعنی دختران هنرستان سوره با توان بیشتری به کارشان ادامه میدهند. ممنونیم که حواستان به ما هست. باقی بقایتان»
استوری اینستاگرامی حسامالدین حسینی در تاریخ ۴ شهریور ۱۴۰۰
هنرستان سوره متعلق به حوزه هنری است و هیچ ارتباطی با وزارت ارشاد ندارد.
در همین راستا مرکز روابط عمومی و اطلاعرسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در تاریخ ۵ شهریور ۱۴۰۰ با انتشار اطلاعیهای گفت:
“پیرو انتشار خبری مبنی بر حذف رشته تئاتر هنرستان دخترانه سوره، ذکر این نکته ضروری است که هنرستانهای سوره زیر نظر حوزه هنری اداره میشود و سیاستهای جذب و پذیرش هنرجوی آن از سوی حوزه هنری وضع میشود و ارتباطی با وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ندارد.”
مهرداد عجم مدیر کل آموزش حوزه هنری در گفتگو با خبرگزاری مهر در تاریخ ۹ شهریور ۱۴۰۰ به این موضوع واکنش نشان داد و گفت:
“سخن از تعطیلی رشته نمایش در هنرستانهای دخترانه سوره بیمبناست”
مدیر کل آموزش حوزه هنری در این گفتگو این چنین گفته:
جم در گفتوگو با مهر در ابتدا با اشاره به اینکه در کشور سه مدل هنرستان غیرانتقاعی، دولتی و وابسته (به نهادهای دولتی یا حاکمیتی) داریم که کار آنها تربیت نیروی ماهر موردنیاز سازمان است گفت: در این مدل نیاز عرصه تخصصی که تربیت نیروی ماهر با دانش فنی آکادمیک است برطرف خواهد شد. هنرستانهای وابسته عموماً رشتههای اختصاصی مدنظر خودشان را با هماهنگی وزارت آموزش و پرورش ایجاد میکنند تا در آینده به عنوان نیروی مهارتی جذب سازمان اصلی یا اکوسیستم مربوط به آن شود. با این حال این سازمانها با هماهنگی آموزش و پرورش این مجوز را دریافت میکنند و ممکن است رشته های غیراختصاصی هم در هنرستانهای وابسته ارائه کنند.
وی در ادامه با اشاره به اینکه رشته نمایش و سینما به عنوان رشته های اختصاصی هنرستانهای هنرهای زیبا وابسته به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تعریف شده است گفت: طبق گفته مدیرکل دفتر برنامهریزی و آموزشهای هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی هم اکنون ۴۲۳ هنرجوی دختر در حال تحصیل رشته نمایش در ۱۱ هنرستان دخترانه وابسته به این وزارتخانه هستند. با این حساب متولی اصلی رشته نمایش در کشور وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است که در هنرستان های خود در سراسر کشور این وظیفه را انجام میدهد.
این مقام مسئول با اشاره به اینکه نمایش جزو رشتههای اختصاصی هنرستان سوره حوزه هنری نیست و رشتههایی چون چاپ، گرافیک، نویسندگی و مانند اینها به عنوان رشتههای اصلی سوره شناخته میشوند، اضافه کرد: با این حال در عرصه تخصصی حوزه هنری چون مساله نمایش و سینما وجود دارد، ارائه رشته نمایش هم در دستور کار قرار گرفته بود با اینکه هیچ الزامی به این مساله از ابتدا وجود نداشته چون نمایش، رشته اختصاصی هنرستان سوره نبوده است.
عجم در ادامه با اشاره به اینکه از ابتدای سال ۱۴۰۰ تیم کارشناسی در حوزه هنری و هنرستان سوره تشکیل شد تا با بررسی وضعیت فعلی کیفیت محتوای تدریس شده را هم افزایش دهد. از سوی دیگر کرونا مساله آموزش را با اختلال مواجه کرده بود که باید برای آن در رشته نمایش فکری اساسی می شد.
وی ادامه داد: همچنین باید گفت اسناد تفاهمنامه بین حوزه هنری و آموزش و پرورش برای ۲۵ سال قبل بوده است و محتوا و سرفصل های دروس آموزشی هم که در توافقنامه ذکر شده در سال ۱۳۷۵ تدوین شده است. در جریان بررسیهای کارشناسی مشخص شد این آموزشها در دوره کنونی برای رشته نمایش، امروزی و کارآمد نیست. پس لازم بود در تعامل با آموزش پرورش، وزارت ارشاد و حوزه هنری سرفصلهای دروس بازنگری شود و استانداردهای روز هم در آن ملموس باشد. به همین دلیل علیرغم اینکه در هنرستان دخترانه سوره در شهر اصفهان رشته نمایش برای سال جدید تحصیلی هنرجو پذیرفته، متولی هنرستان سوره تهران در مورخه ۲۶ اردیبهشت سال ۱۴۰۰ در نامهای از وزارت آموزش و پرورش درخواست کرد تا برای سال جدید آموزشی رشته نمایش در هنرستان سوره تهران به مدت یکسال ورودی نداشته باشد و به جای آن برنامهسازی تلویزیونی ارائه شود. دوستان ما در آموزش و پرورش از تحول در محتوا و شیوه آموزشی استقبال کردند اما به دلیل سابقه این رشته در هنرستان سوره و استقبال هنرجویان با توقف یک ساله آن موافقت نکردند و قرار شد هنرستان سوره ضمن پذیرش هنرجوی نمایش تحول را حین این دوره آموزشی ارایه و اجرا کند. لازم به ذکر است که آموزش و پرورش بعد از گذشت ۴ ماه، هفته گذشته پاسخ خود را کتباً ارائه کرد. پس مشخص شد که اساساً اینکه گفته شد رشته نمایش از هنرستان سوره حذف شده بدون مبنا بوده و از اساس واقعیت نداشته است.
رشته نمایش دختران به صورت انحصاری در اختیار هنرستانهای سوره نیست.
وی ادامه داد: از سوی دیگر قرار شد توافقنامه جدیدی برای ادامه همکاری حوزه هنری و آموزش و پرورش آماده و سند تحولی هنرستان سوره هم در آن گنجانده شود. پس مشخص شد که اولاً حوزه هنری متکفل تخصصی رشته نمایش نیست و این امر در اختیار وزارت ارشاد است. ثانیاً رشته نمایش دختران به صورت انحصاری در اختیار هنرستانهای سوره نبوده است و برای سال تحصیلی پیشرو، هنرستان دخترانه هنرهای زیبای تهران هنرجو پذیرفته. ثالثاً در سال تحصیلی جدید رشته نمایش در دیگر هنرستانهای دخترانه سوره هنرجو پذیرفته است و سخن از تعطیلی رشته نمایش در هنرستانهای دخترانه سوره از اساس بی مبناست رابعاً حذف و اضافه رشته های غیر تخصصی هنرستانهای وابسته در اختیار وزارت آموزش و پرورش است و متولیان هنرستان صرفاً درخواست کننده هستند که در این موضوع نظر وزارت آموزش و پروش عدم توقف پذیرش هنرجو در رشته نمایش هنرستان دخترانه سوره تهران برای سال تحصیلی جدید است.
مدیرکل آموزش حوزه هنری در ادامه با اشاره به واکنش بخشی از جامعه تئاتری گفت: یک دسته از اعتراضات از سوی اهالی نمایش بود که ما آن را به حساب تعصب آنها نسبت به وضعیت هنر کشور میگذاریم و علاقه داریم در مسیر تحولی هنرستانهای سوره سخن و نظر تخصصی آنها را بشنویم. دسته دیگر اعتراضها از سوی رسانههای معاند بود که البته مرزبندی ما با آنها مشخص است. از آنجا که امکان ارائه بحث فنی در فضای هیجانی وجود نداشت صبر کردیم تا بعد از فروکش کردن هیجانهای اولیه اصل ماجرا را شرح بدهیم.
حسامالدین حسینی نیز ۹ شهریور ۱۴۰۰ در استوری اینستاگرامی خود به سخنان و مصاحبه مدیر کل آموزش حوزه هنری اشاره کرده:
استوری اینستاگرامی حسامالدین حسینی مبنی بر بیاساس بودن خبر تعطیلی رشته نمایش در هنرستان سوره