بررسیهای فکتیار نشان میدهد که طی سالهای گذشته همکاری پژوهشی بین دانشگاه و نیروهای مسلح برقرار بوده است. حال برای تسهیل همکاری پژوهشی و پیگیری کارهای اداری قراردادهای پژوهشی دانشگاهها با حوزهی دفاعی دفتری (دفتر تعامل) با حضور فقط یک کارشناس اداری، درصورت موافقت رهبری در برخی دانشگاههای بزرگ و مرتبط با حوزه دفاعی ایجاد میشود و نیروی نظامی در دانشگاه مستقر نمیشود.
28 مهرماه 1401 سایت خبری ایران وایر یادداشتی مبنی بر اینکه محمدعلی زلفیگل، وزیر علوم جمهوری اسلامی ایران، خبر از اختصاص یک دفتر در هر دانشگاهی به نماینده نیروهای مسلح را منتشر کرد. بررسیهای فکتیار نشان میدهد که اولاً این دفاتر فقط در دانشگاههای بزرگ و مرتبط با حوزهی دفاعی تاسیس میشوند؛ نه در همهی دانشگاهها، دوماً این دفاتر برای صرفهجویی در زمان و تسهیل پیگیری کارهای اداری قراردادهای پژوهشی مرتبط با حوزهی دفاعی، معافیت تحصیلی و امریه پسادکترا در صورت موافقت مقام رهبری تاسیس میشوند. سوماً در صورت تاسیس تنها یک کارشناس اداری در این دفاتر مستقر خواهد شد و هیچگونه تناقضی با قانون منع ورود نیروهای مسلح به دانشگاهها ندارد.
طی سالهای قبل میان وزارت دفاع و دانشگاهها، قراردادهای همکاری پژوهشی متعددی در حوزهی دفاعی منعقد شده و بسیاری از دستاوردها و پیشرفتهای حوزه دفاعی حاصل همکاری دانشگاهیان با مراکز دفاعی کشور است.
از طرفی مشکلات سربازی و استفاده از فرصت تحقیقاتی و پژوهشهای جامعهی دانشگاهیان باعث شد که وزارت علوم با وزارت دفاع و ستاد کل نیروهای مسلح، موافقت اولیه اعطای امریه سربازی به محققان پسادکترا و کسر خدمت دانشجویان ارشد و دکترا که پایاننامههای مرتبط با حوزه دفاعی دارند، فراهم کنند. بههمین جهت، وزیر علوم، تحقیقات و فناوری، دکتر محمدعلی زلفیگل (چهارشنبه مورخ 27 مهرماه 1401) در پنجاهوهفتمین نشست معاونان پژوهشی دانشگاههای سراسر کشور با اشاره به تعامل با ستاد کل نیروهای مسلح اعلام میکند که بر اساس تعامل با ستاد کل مقرر شده اجازه امریه پسادکتری و امریه سربازی در پارکهای علم و فناوری را ستاد کل نیروهای مسلح از مقام رهبری کسب کنند. و در صورت موافقت برای تسهیل همکاری پژوهشی دانشگاهها با حوزه دفاعی، دفتری (دفتر تعامل) در دانشگاهها ایجاد میشود.
بنابراین با توجه به رتبه علمی کشور از زبان وزیر علوم (رتبه اول منطقه و رتبه ۱۵ در دنیا) و فرمایشات اخیر رهبری در دیدار با نخبگان در باب انتظارات از دستگاههای مختلف در قبال نخبگان:
“در یک کلمه انتظار اصلی از دستگاهها، حمایت از نخبگان به صورت عاقلانه، خردمندانه و با توجه به جوانب گوناگون است.”
“نباید بگذاریم نخبگان به واسطه برخی سنگاندازیها یا برخوردهای نامناسب، از دانشگاه و ادامه فعالیت در کشور، مأیوس شوند و هرچه در این زمینه خرج کنیم، هزینه نیست بلکه سرمایهگذاری است.”
تاسیس چنین دفتری برای ارتقا قدرت دفاعی کشور و استفاده از پژوهشهای جامعهی دانشگاهی و فرهیخته دور از انتظار نیست.
اعتراضات و جریانات اخیر در دانشگاهها بعد از فوت مهسا امینی باعث برداشتهای متفاوتی از این خبر در برخی رسانهها شده و آن را مخالف قانون منع ورود نیروهای مسلح به دانشگاهها عنوان کردند. اما خبرگزاری ایرنا طی گفتگویی با علی شمسیپور سخنگوی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری اعلام میکند؛ «هدف اصلی این طرح، خدمترسانی به جامعه فرهیخته دانشگاهی، صرفهجویی در زمان و تسهیل امور است و تنها یک کارشناس اداری در این دفتر حضور خواهد داشت.»
علی شمسیپور در همین گفتگو با ایرنا اعلام میکند که این دفتر که در برخی دانشگاههای بزرگ و مرتبط با حوزه دفاعی دایر میشود و برای رساله های دکتری و پایان نامه ارشد اگر با نیازهای بخش نیروهای مسلح مرتبط بود، دانشجو کسری خدمت دریافت میکند.
در نهایت نمیتوان این موضوع را به اتفاقات دانشگاهها و ورود نیروهای مسلح به دانشگاهها در اعتراضات بعد از فوت مهسا امینی مرتبط کرد و چنین همکاری حوزه دفاعی با دانشگاه سالهای قبل نیز بوده است و قرار نیست نیرویهای نظامی وارد دانشگاه شوند. بنابراین یادداشت خبری رسانههای مختلف از جمله ایران وایر گمراهکننده و فاقد اعتبار است.