وزارت خزانهداری آمریکا اعلام کرده است که کره جنوبی تنها میتواند به ازای بدهی خود به ایران، کالاهایی که مشمول تحریم نیستند را صادر کند. نود اقتصادی هم در گزارشی این خبر را تایید و اعلام کرد که سامسونگ و الجی قرار است دوباره به بازارهای ایران بازگردند.
سیده راضیه طاهریان، یکی از کاربران توییتر در ۲۳ شهریور ۱۴۰۰ در پستی نوشت:
کرهجنوبی میخواهد معادل بدهیاش، به ایران لوازم خانگی بدهند؛ یعنی با پول نفت ایران بازار ورشکسته خودشان را نجات میدهند تا بازار لوازم خانگی ایران ورشکست شود! همینقدر زرنگ!
توییت یکی از کاربران توییتر درباره صادرات لوازم خانگی کره به ایران و ورشکستگی این کشور
دویچه وله: موافقت آمریکا با آزادسازی داراییهای ایران در کره جنوبی به صورت کالا
بررسیهای صورت گرفته نشان میدهد که دویچه وله فارسی در تاریخ ۱۴ جولای ۲۰۲۱ (۲۳ تیرماه ۱۴۰۰) اولین خبر رسمی از موافقت آمریکا با آزادسازی داراییهای ایران در کره جنوبی را منتشر کرده و نوشت: «ژاپن و کره جنوبی میلیاردها دلار بدهی نفتی به ایران دارند اما تحریمهای آمریکا امکان واریز وجوه به حسابهای ایران را نمیدهد. معافیت کنونی به معنای آن نیست که پولها مستقیما به ایران میروند بلکه برای خرید کالا و خدمات و معاملات تجاری هزینه خواهند شد.»
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا هم یادآور شده که این معافیت، انتقال هیچگونه پولی را به ایران مجاز نکرده، بلکه تنها برای بازپرداخت به شرکتهای کرهای و ژاپنی است که پیش از تشدید تحریمها در دولت قبلی آمریکا، به ایران کالاهای غیر تحریمی صادر کرده بودند.
روایت نایبرئیس اتاق بازرگانی مشترک ایران و کره از تلاش کرهایها برای حفظ بازار ایران
حمید علوی، نایبرئیس اتاق بازرگانی مشترک ایران و کره جنوبی در گفتگو با «نود اقتصادی» در تاریخ ۲۱ مرداد ۱۴۰۰ در خصوص پرداخت بدهی ارز کره جنوبی به ایران اظهار کرد: تغییری در روابط ایران و کره ایجاد نشده و بدهی کرهای ها به ایران چه به صورت نقدی و چه کالایی همچنان پرداخت نشده است.
وی افزود: تجارت ایران و کره جنوبی در حال حاضر در حد صفر است و البته کرهایها برای حفظ بازار ایران به خصوص در حوزه لوازم خانگی همچنان تمایل به مذاکره دارند؛ ولی شرایط تجاری مدنظر آنها به نفع ایران نیست.
این مقام مسئول در اتاق بازرگانی ایران و کره جنوبی با بیان این که “استرتژی مناسبی برای برای روابط تجاری با کره جنوبی وجود ندارد” گفت: کرهایها کالاهای خود را به صورت قاچاق وارد ایران میکنند و شما مشاهده میکنید که لوازم خانگی الجی و سامسونگ اعم از تلویزیون، یخچال، ماشین لباسشویی و … به وفور در بازار یافت میشود.
مجوز آمریکاییها برای صادرات کالا به ایران در ازای بدهی کره
در ادامه این ماجرا، نود اقتصادی در یک گزارش دیگر در تاریخ ۱۱ شهریور ۱۴۰۰ نوشت: «ظاهرا آمریکا برای آزاد کردن بخشی از پولهای ایران مجوزی را به کره و شرکتهای کرهای داده است که بر اساس، آن این شرکتها میتوانند بدهی ایران را تنها از طریق واردات کالا به ایران پرداخت کنند. در این مجوز همچنین قید شده است که شرکتهای جدید امکان صادرات محصولات خود به ایران را ندارند، بلکه همان شرکتهای پیشین میبایست اقدام به صادرات محصولات خود به ایران کنند. آمریکا برای این مجوز نیز ضربالعجل ۹۰ روزه تعیین کرده است.»
در ادامه واکنشها، پویا فیروزی، دبیر اتاق مشترک بازرگانی ایران و کره جنوبی در گفتوگو با ایلنا در تاریخ ۱۴ شهریورماه، اظهار داشت: ما خبر مجوز آمریکا برای واردات لوازم خانگی ال جی و سامسونگ در برابر بخشی از پولهای بلوکه شده ایران در کره جنوبی را در رسانهها دیدیم، ولی طبق استعلامهایی که برای تایید صحت آن از کره جنوبی داشتیم چنین موضوعی واقعیت ندارد.
فیروزی در ادامه ضمن تایید ضمنی واردات کالا به جای بدهی کره تصریح کرد: جلسات مختلفی در سطح بخش خصوصی و دولت با مقامات کره جنوبی برگزار شده است و دغدغههای ایران به مقامات این کشور منتقل شده است. جلسات مختلفی بین سفیر کره جنوبی با آقای شافعی، رئیس اتاق بازرگانی ایران، آقای خوانساری، رییس اتاق بازرگانی تهران و همینطور ما از اتاق مشترک بازرگانی ایران و کره جنوبی برگزار شده و دغدغههای ایران در مورد آزادسازی پولهای بلوکه شده، انتقال دانش و تکنولوژی و … منتقل شد.
در همین راستا در جلسه علنی روز یکشنبه ۱۴ شهریورماه مجلس شورای اسلامی، «علیرضا سلیمی» در تذکری گفت: شنیده میشود که شرکت سامسونگ و الجی با شرایط عجیب و غریب قصد بازگشت به ایران را دارند.
عضو هیاترئیسه مجلس شورای اسلامی افزود: آن زمان که کشور نیازمند سامسونگ و الجی بود، آنها ایران را رها کرده و رفتند و اگر قرار باشد به جای پولهای بلوکه شده ایران در کرهجنوبی و با فضایی که آمریکاییها باز کردهاند محصولات کرهای وارد کشورمان شود، پذیرفتنی نیست.
وی با بیان اینکه ۵۰۰ کارخانه تولید لوازم خانگی در کشور وجود دارد که ۱۹ میلیون لوازم خانگی تولید میکنند، گفت: امروز که کشور در حال توسعه و تولید محصولات لوازم خانگی است، برخی شرکتهای خارجی قصد حضور مجدد در ایران را دارند. دولت باید توجه کند که شرکتهایی نظیر سامسونگ و الجی که به ایران خیانت کردند، نباید اجازه بازگشت به کشور به آنها داده شود.
«محمدباقر قالیباف» که ریاست جلسه را بر عهده داشت در پاسخ به این تذکر گفت: این دقت وجود دارد. به ویژه اینکه در حوزه صنعت لوازم خانگی از جهت کمیت و کیفیت کشور گام بزرگی را برداشته است و هیچ وقت دولت و مجلس اجازه تضعیف تولید داخلی را با توجه به کیفیت بالایی که تولیدات ایرانی دارند، نخواهد داد.
دبیرکل مجمع تولیدکنندگان لوازم خانگی: اجازه داریم با طلبهایمان، لوازم خانگی وارد کنیم.
حمیدرضا غزنوی، دبیرکل مجمع کارآفرینان ایران و تولیدکننده لوازم خانگی هم در تاریخ ۱۶ شهریور ۱۴۰۰ در گفتگو با «نود اقتصادی» اظهار داشت: آمریکا به کره و ژاپن تأکید کرده که حق ندارید به ایران پول بدهید و فقط میتوانید در قبال پولهایی که ایران در کشور شما دارد، به آنها لوازم خانگی بدهید. سالهاست که مردم به آزادی پولهای بلوکه شده در کره و ژاپن امید دارند ولی باید بدانند امروز با لابی شرکتهای اقتصادی کره و ژاپن با آمریکا فقط اجازه داریم با آن پولها، لوازم خانگی وارد کنیم.
نگرانی تولیدکنندگان لوازم خانگی از ورود دوباره الجی و سامسونگ
ابوالقاسم شانهساز، دبیر انجمن صنفی تولیدکنندگان لوازم خانگی کوچک در گفتوگو با «نود اقتصادی» در تاریخ ۱۶ شهریور ۱۴۰۰ اظهار داشت: ما تولیدکنندگان وقتی خبر ورود دوباره شرکتهای کرهای مثل الجی و سامسونگ را شنیدیم، نگران شدیم. اگر قرار باشد طبق نظر آمریکا، ۷ میلیارد دلار پول بلوکه شده ما در کره جنوبی بصورت لوازم خانگی وارد کشور شود، صدمات جبران ناپذیری بر صنعت تولید لوازم خانگی وارد میشود و سهم مهلکی بر پیکره تولید کشور تزریق خواهد شد.
وی بیان کرد: در این چند سال که الجی و سامسونگ از ایران رفتند، صنعت لوازم خانگی رشد زیادی داشته است و ۸٠ درصد از لوازم خانگی کوچک داخلیسازی شده است. در سال ۹۹ نزدیک ۶ میلیون لوازم خانگی کوچک تولید کردیم و برنامه داریم که در سال ۱۴٠٠، تولید را ۲۵ درصد افزایش دهیم که قطعا با ورود دوباره الجی و سامسونگ موفق نخواهیم شد.
شانهساز افزود: از لحاظ کیفی و کمی هیچگونه نیازی به محصولات شرکتهای کرهای نداریم و حتما باید مسئولین جلوی ورود الجی و سامسونگ را بگیرند و همکاری را با کرهای ها در عرصههای دیگری مثل نیروگاهسازی دنبال کنند.
رییس انجمن تولیدکنندگان صنعت لوازم خانگی: ورود لوازم خانگی کرهای به صنعت ایران ضربه میزند.
علیرضا محمدی دانیالی، رییس انجمن تولیدکنندگان صنعت لوازم خانگی هم در تاریخ ۲۲ شهریور ۱۴۰۰ در گفتگو با اقتصاد آنلاین گفته بود: «صنعت لوازم خانگی یک میلیون و ٢٠٠ هزار اشتغال داشته که بخش عمده آن از سال قبل ایجاد شده و با توجه به خروج کرهایها از بازار لوازم خانگی، تولیدکنندگان صنعت لوازم خانگی رشد کردند و صنعت را به خودکفایی رساندند.
وی همچنین مدعی شده است که تحریمکنندگان اکنون که صنعت لوازم خانگی رشد کرده و کیفیت خود را قابل رقابت کرده است، وارد میدان شدهاند.
رییس انجمن تولیدکنندگان صنعت لوازم خانگی افزود: به همین دلیل است که آمریکا اعلام کرده که منابع بلوکه شده ایران را به صورت کالای ساخته شده تسویه کند که با توجه به اینکه کره به ما لوازم خانگی و خودرو میفروشد، بیم آن وجود دارد که دوباره لوازم خانگی کرهای برای ضربه زدن برای صنعت لوازم خانگی ایران وارد میدان شود.
ورشکستگی شرکتهای کره بعد از کاهش روابط اقتصادی ایران با آنها
در همین راستا حسین تنهایی، رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و کره جنوبی در گفتگو با تسنیم در ۲۵ فروردین ۹۸ بعد از خروج کرهای ها از بازار ایران اعلام کرد: بعد از اعلام تحریمهای آمریکا علیه ایران، شرکتهای کرهای ایران را ترک کرده و حجم تجارت شرکتهای این کشور پس از تحریمهای آمریکا بهمیزان ۷۰ درصد کاهش یافت.
وی با اشاره به مشکلات پیشآمده در ادامه فعالیت تجاری شرکتهای کره جنوبی و ایران افزود: پس از تحریم، شرکتهای بزرگ این کشور مجبور شدند با ملاحظه بسیار زیادی به روابط تجاری با ایران نگاه کنند و از سوی دیگر ۲ بانک بزرگ ووری بانک و اینداستریال بانک کره، مشکلات بسیاری برای ادامه فعالیت با ایران داشتند؛ این در حالی است که شرکتهای حملونقل و کشتیرانی بزرگ این کشور نیز حاضر به ادامه روابط با ایران نبودند و بیمه کشتیرانی آنها برای بارگیری بهمقصد ایران نیز دچار مشکلات تحریمی است.
تنهایی خاطرنشان کرد: همه این مشکلات باعث شد تا بهدنبال کاهش روابط اقتصادی ایران و کره جنوبی، بسیاری از شرکتهای موسوم به SME یا شرکتهای متوسط و کوچکی که با ایران روابط داشتند، دچار ورشکستگی شوند.
بهگفته رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و کره جنوبی، ۲۰ تا ۲۵ درصد از کاهش روابط تجاری این دو کشور مربوط به کاهش صادرات لوازم خانگی دو شرکت بزرگ تولید لوازم خانگی کرهای به ایران است.
قائممقام سفیر کره جنوبی: الجی و سامسونگ قصد ضربه زدن به کسبوکارهای ایرانی را ندارند.
بعد از شدت گرفتن اعتراضات نسبت به ورود کرهایها به بازار ایران، پارک سو داک، قائممقام سفیر کره جنوبی در تهران، با حضور در دفتر نود اقتصادی به توضیحاتی درباره خبر واردات الجی و سامسونگ به ایران در ازای بدهیها پرداخت.
اگرچه نود اقتصادی در خبر خود نوشته است که «قائممقام سفیر کره جنوبی در تهران: اظهارات در خصوص صادرات محصولات کرهای در ازای منابع ایران در کره، کاملا اشتباه است» اما این مقاممسئول کرهای در فیلمی که از وی در این سایت منتشر شده، چنین ادعایی نکرده است.
متن پیاده شده سخنان پارک سو داک، قائم مقام سفیر کره جنوبی در تهران، در ویدئوهای منتشر شده به شرح زیر است:
«موضوع لابی کره جنوبی با آمریکا برای واردات محصولات لوازم خانگی سامسونگ و الجی به ایران در ازای بدهی کره جنوبی به ایران کاملاً نادرست است و هیچ لابی انجام نشده است. من متاسفم که شرکتهای کرهای ایران را ترک کردند؛ ما از سختیهای ایران به خاطر تحریم و کره آگاه هستیم. شرکتهای الجی و سامسونگ علاقهمند به ترک ایران نبودند ارتباطات خوبی با شرکتهای ایرانی داشتند. با اینکه الجی و سامسونگ مجبور شدند واردات لوازم خانگی خود به ایران را متوقف کنند؛ اما دفاتر خود را باز گذاشتند؛ ال جی و سامسونگ نمیخواهند به کسبوکارهای ایرانی آسیب برسانند. ارزیابی لوازم خانگی ایران کمی مشکل است و من یک ماه است که به ایران آمدهام. اینکه شرکتهای ایرانی قصد دارند خودشان محصولات را تولید کنند بسیار ستودنی است و کرهایها تمایل دارند تجربیات خود را با ایران در صنعت لوازم خانگی به اشتراک بگذارند. کمپانیهای سامسونگ در دهه ۷۰، ۸۰ و ۹۰ رشد خیلی زیادی داشتند؛ هرچند به قدرت الان خود نرسیده بودند اما آن زمان همکاری خوبی با شرکتهای ژاپنی داشتند و اگر این همکاری نبود به این تکنولوژی فعلی دست پیدا نکرده بودند. قصد شرکتهای کرهای حاکم شدن بر بازار ایران نیست و این در حالی است که شرکتهای کرهای میخواهند با شرکتهای لوازم خانگی ایرانی همکاری داشته باشند و شرایط برد برد را رقم بزنند.»