به گفته معاون آموزشی دانشگاه شریف از بیست نفر، 14 نفر، نود درصد آخرین نمره قبولی را در رشته مربوطه داشته و طبق این ضابطه انتقال پیدا کردند.
سازمان سنجش بر اساس مصوبه 735 شورای عالی انقلاب فرهنگی که در سال 92 تدوین شده است، در سال 99 ، پس از بازنگری مجدد معاونت حقوقی رئیسجمهور به دانشگاههای سراسر کشور ابلاغ کرد که بر اساس آن، آندسته از فرزندان هیئت علمی که نود درصد آخرین نمره قبولی را در رشته مربوطه داشته باشد، مجاز به استفاده از این تسهیلات هستند.
اما در سال ۱۴۰۰ این مصوبه توسط دیوان عدالت اداری لغو شده بود که دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی جایگاه دیوان عدالت اداری برای لغو مصوبات شورا را رد کرد. همچنین به گفته یکی از کارشناسان سازمان سنجش، خدایی، رئیس این سازمان هرگونه مصاحبه با خبرنگاران را درباره این موضوع برای کارکنانش ممنوع کرده است.
روزنامه شریف در توییتر مدعی شد: « 20 نفر از ورودیهای کارشناسی 1400 شریف از امتیاز فرزندان هیئت علمی برای انتقال به دانشگاه شریف استفاده کردهاند.»
خبرگزاری ایسنا به تاریخ ۱مهر ۱۴۰۰ نوشت: « در توضیح ارائه شده از سوی سازمان سنجش آموزش کشور آمده است: دیوان عدالت اداری در تیرماه سال جاری دستورالعمل اجرایی مصوبه جلسه ۷۳۵ تاریخ ۲۵ تیرماه ۹۲ شورای عالی انقلاب فرهنگی در خصوص نقل و انتقال فرزندان اعضای هیأت علمی را لغو کرد در حالیکه دستورالعمل اجرایی ابلاغ شده مربوط به سال ۹۹ بوده است. در طی بررسیهای صورت گرفته توسط معاونت حقوقی ریاست جمهوری در سال ۹۹ و طی ابلاغ رسمی به وزرای بهداشت، علوم و دانشگاه آزاد اسلامی مقرر شد این دستورالعمل اجرایی مجددا بازنگری شده و بحث تغییر رشته از این تسهیلات حذف شود. لذا در سال ۹۹ دستورالعمل اجرایی جدید که به تایید وزرای علوم، بهداشت و رئیس دانشگاه آزاد اسلامی رسید به سازمان سنجش جهت اجرا ابلاغ گردید، ذکر دو نکته حائز اهمیت است: نکته اول اینکه سازمان سنجش یک سازمان اجرایی است که مصوبات ابلاغی از مراجع بالادستی را اجرا میکند و این دستورالعمل مصوبه سازمان سنجش نیست. نکته دوم اینکه رای دیوان عدالت اداری در سال جاری به صورت رسمی و از طریق مراجع بالادستی منجمله وزارت علوم، وزارت بهداشت و یا دانشگاه آزاد اسلامی و یا هر مرجع ابلاغ نشده است. همچنین در مردادماه سال جاری دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی طی نامهای به رئیس قوه قضائیه به دلیل تقارن جابجایی و انتقال دولت و قوه مجریه خواستار تعدیل و اصلاح این دادنامه شد و در این نامه اشاره نمود که “طبق فرمان صریح مقام معظم رهبری در سال ۹۲ مصوبات و تصمیمات شورای عالی قابل نظارت توسط دیوان عدالت اداری نخواهد بود و بنابراین ابطال قسمتی یا تمام دستورالعمل به منزله بلا اثر شدن مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی است.“
در ذیل بخشهایی از مصوبه ۷۳۵ شورای عالی انقلاب فرهنگی آورده شده است.
دستورالعمل اجرایی جدید، نقلوانتقال فرزندان هیئت علمی توسط سازمان سنجش در تاریخ 27 مهر 99 به دانشگاههای سراسر کشور ابلاغ شد که بر اساس آن نقل و انتقال فرزندان اعضای هیئت علمی، تغییر رشته و انتقال مشروط، حذف و فرزندان اعضای هیئت علمی فقط امکان انتقال با کسب حدنصاب 90 درصد نمره آخرین نفر پذیرفته شده در سهمیه مربوط را دارا میباشند.
اختبار نیوز، مهر ۱۴۰۰، جزئیات ابطال دستورالعمل اجرایی توسط دیوان عدالت اداری را به شرح ذیل منتشر کرد:
« شماره رای: ۱۴۰۰۰۹۹۷۰۹۰۵۸۱۱۲۲۹ تاریخ رای: ۱۴۰۰/۴/۲۲ شماره پرونده: ۹۹۰۰۳۶۹- ۹۹۰۰۱۷۵
مرجع رسیدگی: هیات عمومی دیوان عدالت اداری
شاکیان: آقایان مزدک نصوری، ولیاله حیدرنژاد و حسین محمدی احمدآبادی
طرف شکایت: شورای عالی انقلاب فرهنگی
موضوع شکایت و خواسته: ابطال بند ۲ دستورالعمل اجرایی مصوبه جلسه ۷۳۵-۲۵؍۴؍۱۳۹۲ شورای عالی انقلاب فرهنگی که توسط وزرای علوم، تحقیقات و فناوری و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و رئیس دانشگاه آزاد اسلامی به تصویب رسیده است.
گردش کار: شاکیان به موجب دادخواستهای جداگانه ای ابطال بند ۲ دستورالعمل اجرایی مصوبه جلسه ۷۳۵-۲۵؍۴؍۱۳۹۲ شورای عالی انقلاب فرهنگی که توسط وزرای علوم، تحقیقات و فناوری و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و رئیس دانشگاه آزاد اسلامی به تصویب رسیده است را خواستار شدهاند.»
در نهایت رای دیوان به شرح ذیل صادر شد:
« با توجه به اینکه اعطای جواز انتقال و تغییر رشته فرزندان اعضای هیات علمی و خارج کردن آنها از شمول مقررات آییننامه مهمانی و انتقال دانشجویان دورههای کاردانی و کارشناسی پیوسته و ناپیوسته مؤسسات آموزش عالی دولتی و غیردولتی مصوب ۲۰؍۳؍۱۳۹۲ از مصادیق اعمال تبعیض ناروا و نقض تساوی افراد ملّت از حیث برخورداری آنها از حقوق مساوی اجتماعی و فرهنگی است، بنابراین بند ۲ دستورالعمل اجرایی مصوبـه جلسه ۷۳۵-۲۵؍۴؍۱۳۹۲ شورای عالی انقلاب فرهنگی که توسط وزرای علوم، تحقیقات و فناوری و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و رئیس دانشگاه آزاد اسلامی و در راستای وضع ضوابطی در خصوص اعطای جواز انتقال و تغییر رشته فرزندان اعضای هیات علمی به تصویب رسیده، به لحاظ ایجاد تبعیض ناروا بین فرزندان اعضای هیات علمی و آحاد مردم با حکم مقرر در بند ۹ اصل سوم و اصول نوزدهم و بیستم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران مغایرت دارد و مستند به بند ۱ ماده ۱۲ و ماده ۸۸ قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری مصوب سال ۱۳۹۲ ابطال میشود.»
خبرگزاری مهر به تاریخ ۹ مرداد ۱۴۰۰ درباره انتقاد سعیدرضا عاملی، دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی، از لغو مصوبات این شورا توسط دیوان عدالت اداری نوشت: « دبیرشورای عالی انقلاب فرهنگی درباره ورود دیوان عدالت اداری در لغو مصوبات شورا مانند لغو مصوبه انتقال فرزندان هیأت علمی گفت: هیچ جایگاهی نمیتواند مصوبات شورا را لغو کند مگر خود شورا و رهبری.»
فکتیار در تماس با یکی از کارشناسان سازمان سنجش درباره این موضوع سوال کرد و او پاسخ داد: « دکتر خدایی، رئیس سازمان سنجش تاکید کردهاند درباره این موضوع با هیچ خبرنگاری مصاحبه نشود.»
اخبار 20:30 به تاریخ 11 آبان ماه در یک گفتگوی تلفنی از رشتچیان، معان آموزشی دانشگاه شریف، درباره این ادعا سوال کرد و او ضمن تایید این خبر گفت: « از بیست نفر، 14 نفر نود درصد آخرین نمره قبولی را در رشته مربوطه داشته و طبق این ضابطه انتقال پیدا کردند. این قانونی است که شورای انقلاب فرهنگی مصوب کرده است و بر اساس همان قانون در دانشگاه عمل میکنیم. ما بر مبنای بخشنامههای وزارت علوم عمل میکنیم که برای ما ارسال کرده است و طبق آن میتوانیم کماکان به آن عمل کنیم.»
فاطمه زرینآمیزی، سخنگوی سازمان سنجش، به بخش خبری 20:30 گفت: « دیوان عدالت اداری در تیرماه سال جاری دستورالعمل اجرایی سال 92 مربوط به مصوبه 735 شورای عالی انقلاب فرهنگی در خصوص تسهیلات فرزندان هیئت علمی را لغو کرد در صورتی که سال 99 این تسهیلات توسط معاونت حقوقی ریاست جمهوری بازنگری شده بود و شورای عالی انقلاب فرهنگی، ابلاغ رسمی به وزرای بهداشت و علوم و دانشگاه آزاد اسلامی کرد. در سال 92 این تسهیلات شامل تغییر رشته و انتقال بود که در بازنگری سال 99 قانون تسهیلات تغییر رشته را حذف کردند. مصوبه دیوان عدالت اداری برای لغو تغییر رشته و انتقال مربوط به سال 92 بوده است. سازمان سنجش یک سازمان اجرایی است که مصوبات ابلاغی از مراجع بالادستی را اجرا میکند.»