شرح ادعا
کاربری در ایکس ادعا کرده است که ملیگراها در زمان جنگ تحمیلی غیب شدند و کسانی که به جنگ رفتند، امتگرا بودند.
نتیجه بررسی
در رابطه با حضور قومیتهای ملیگرا در جنگ، کریم سنجابی (رهبر جبهه ملی ایران) در روایت تاریخ شفاهی از این میگوید که احمد خمینی در زمان جنگ به او تلفن میکند و از وی میخواهد که عشایر غرب را برای جبهه بسیج کند.
سنجابی در پاسخ میگوید: این وظیفه ملی من است در برابر دولتی که تجاوز به سرزمین ماکرده، ساکت ننشینم ولو اینکه با نظام موجود هم موافقتی نداشته باشم.
سنجابی ادامه میدهد:
اگر من بروم و به این عشایر مختلف آنجا بگویم که شما در این بسیج عمومی با ما شرکت کنید …آنها اگر از من بپرسند که برای برادران بیگناهت چهکار کردهاند؟ با این سرشکستگی که برای من به وجود آوردید چگونه میتوانم حرفم را به مردم بقبولانم.
احمدآقا گفت: «موضوع برادران شما حل شده است». فردای آن روز دوباره به من تلفن کرد و گفت: «آقای بنیصدر الان در کرمانشاه است و به آقا تلفن کردهاند که حضور شما آنجا لازم است و آقا میفرمایند شما هر چه زودتر حرکت کنید.»
بنده فوراً آماده حرکت شدم. دو روز بعد در کرمانشاه، برادرم و پسرعمو و آن دو نفر دیگر را آزاد کردند و آوردند تحویل ما دادند.
بنده هم شروع به دعوت از افراد سرشناس و ذینفوذ و کدخداهای عشایر کردم.
تقریباً در حدود ۱۵۰ نفر از طوایف مختلف به منزل ما آمدند و من برای آنها جنگهای گذشته را توصیف کردم. جنگ با روسها را، جنگ با عثمانیها را، جنگ با انگلیسی ها را، جنگهای زمان نادر را، اساطیر ملی ایران را …
و اینکه یک دولت پوشالی توسری خوردهای مثل عراق که هیچ قابلیتی ندارد به خود جسارت داده که به سرزمین اجداد ما و نوامیس ما تجاوز کند و از قبیل این حرفها. آنها به هیجان و حرکت درآمدند و در ظرف چند روز در حدود بیست هزار نفر داوطلب معرفی کردند.
با مراجعهای که به فرمانده ارتش آنجا کردیم در حدود شش یا هفت هزار قبضه تفنگ تحویل ما دادند.
بنده از آن افراد عشایری نمایندگانی با صوابدید خود آنها انتخاب کردم و آنها را به موجب صورتی به ارتش کرمانشاه معرفی کردم که سلاحها در تحویل آنها و آنها ضامن و مسئول آن سلاحها باشند.
در حدود شش، هفت هزار نفر. تا من آنجا بودم بسیج شدند و با حضور خود من دوهزار نفر از مردم سنجابی آماده حرکت به جانب جبهه جنگ شدند.
- این داستان تنها یک نمونه از حضور ملیگرایان در جنگ تحمیلی است.
- در این رابطه، میتوان به رزمندگان مسیحی و ارمنی، یهودی و دیگر اقلیتها نیز اشاره کرد که معتقد بودند برای آب و خاک میجنگند.
دکتر غلامرضا ذکیانی، دانشیار رشته فلسفه و حکمت اسلامی در این رابطه میگوید:
چون عراق پایش را گذاشت در سرزمین ایران!
چون هوس خاک ما را کرد.
انقلاب سرجای خود، ایران هم برای ما اهمیت داره! عنصر ملیت خیلی اهمیت داره!
برای همین هم در جنگ شهید مسیحی داریم، شهید یهودی داریم، شهی سنی داریم…
جنگ لحظهای شروع شد که به خاک ما طمع کردند!
شهید فرهاد خادم یک نمونه از شهدای زرتشتی است که در سال 1360 به شهادت رسید، که مادرش درباره وی میگوید:
اگر ایران من را بگیرند، من دیگر نمیتوانم زندگی کنم!
مشخص نیست منظور کاربر از عدم حضور ملیگراها در جنگ تحمیلی چه بوده است؛ اما این موارد تنها نمونههایی از جنگیدن بر سر مرزهای سرزمینی هستند. بنابراین ادعای کاربر در رابطه با اینکه فقط امتگرایان درجنگ حضور داشتند، نادرست است.