موسوی و همکارانش به علت ممیزیهای مجله از سوی فیاضی استعفا میدهند و یکی از سردبیران برکنار میشود. با توجه به مستندات منتشر شده در توییتهای موسوی، فیاضی سیاست سختگیرانه نسبت به محتوا داشته است ولی علت حذف واژه موسیقی از روی مجله نابینایان، عدم توانایی برخی خانوادههای کودکان نابینا برای فراهم کردن شرایط آموزش موسیقی به کودکانشان بوده که موسوی نیز آن را تایید کرد. فیاضی با موسیقی مخالفتی نداشته و اغلب ایرادهای ارزیابی که متحجرانه خوانده شده توسط ارزیابهایی بوده که برای کار در مجله در مرحله آزمایش قرار داشتند. بر همین اساس ارزیابی آنها مورد تایید فیاضی نبوده است. شهابلو معاون، مجموعه مجلات رشد نگاه متحجرانه فیاضی را تکذیب کرد و این ادعای موسوی را کودکانه خواند.
کانال تلگرام تواناتک مدعی شد: «مسعود فیاضی، پیشتر مدیر مسئول مجلات رشد (مجلات وزارت آموزش و پرورش برای دانشآموزان) بود. «سید امیر موسوی»، سردبیر سابق مجله رشد جوان، در توییتر از «سیاستهای متحجرانه» فیاضی نوشت. زمانیکه فیاضی به حکم علی ذوعلم به مدیرمسئولی مجلات رشد منصوب شد؛ «کمکم کلمهی “موسیقی” تبدیل به یک کلمهی ممنوعه شد. رمانها همه رد میشدند. این عاشقانهاست. این تخیلیست. این جنگ را منفی نشان داده. در شعر مشکل داشتیم، در طنز، در مناسبتهای ملی در تقریباً همهچیز. به گفته موسوی، فیاضی از پوستری که مستقیم از سایت خامنهای برداشت شده بود چهار پنج ایراد گرفته بود.
موسوی در تماس تلفنی با فکتیار گفت: «همان وقتی که از مجله استعفا دادم، علت را در چند توییت بیان کردم. همچنین چند مصاحبه درباره علت استفای خود با رسانهها داشتم. به دلیل سیاستهای متحجرانه فیاضی، سایر همکارانم پس از من استعفا داده یا به نوعی برکنار شدند. متاسفانه با توجه به مخالفتهای ما با دیدگاههای فیاضی، هیچگاه تغییری در سیاستهایش نداد و تصور میکرد آنها را بر اساس شریعت دین اسلام انجام میدهد».
سید امیر موسوی، سردبیر سابق مجله رشد جوان، در یک رشته توییت علت قطع همکاری خود با آن مجموعه را سیاستهای متحجرانه فیاضی خواند.
توییت موسوی درباره مخالفت فیاضی با تصویری که از سایت رهبری برداشته شده بود
توییت موسوی درباره ممنوع شدن واژه موسیقی و تایید نشدن رمانها به دلیل عاشقانه یا تخیلی بودن
موسوی در توییتی دیگر نمونههایی از یادداشتهای ناظران مجله با مضمون سانسور را منتشر کرد.
سایت رسمی رهبر انقلاب در پی حادثه سیل استان گلستان، با انتشار یک پوستر از ارتش تقدیر کرده بود و ناظران مجله استفاده از آن پوستر را به سردبیر مجله نداده بودند.
پوستر منتشر شده در سایت رهبر انقلاب که ناظران اجازه استفاده از آن در مجله را ندادند
خبرگزاری دانشجو به تاریخ 5 دی 98، نوشت: «پس از استعفای سید امیر سادات موسوی، سردبیر مجله رشد جوان، جمعی از نویسندگان و اعضای هیات تحریریه این مجله نیز با انتشار بیانیهای از سمت خود در رشد جوان و نوجوان استعفا دادند.»
در این بیانیه آمده است: « تولید محتوای مناسب و اثرگذار برای نوجوانان و جوانان یک تخصص است. گروه مجلات رشد با توجه به شمارگان وسیع و مخاطبانی که بعضاً به جز این نشریات، دسترسی به خوراک فرهنگی دیگری ندارند، در این زمینه از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. کسانی که از حوزههای دیگر و با دغدغههای سیاسی، سکاندار مراکز فرهنگی میشوند، به دلیل ناآگاهی، حتی اگر خیرخواه هم باشند، نمیتوانند کار مفیدی انجام دهند. شناخت سلایق مخاطبین و پذیرش علایق متفاوت، در چارچوب عرف، لازمهی برقراری ارتباط مؤثر با نسل جوان است. نشریات رشد در برابر استیلای شبکههای غیرحرفهای و بعضاً مغرض رسانهای، وظیفهای سنگین بر دوش دارند. ما امضاکنندگان این بیانیه، جمعی از نویسندگان مجله رشدجوان و رشد نوجوان هستیم. معتقدیم این مجلات جای مناسبی برای گذراندن دورهی کارآموزی افراد نالایق نیست. اینک که اجازهی خلاقیت و حرکت فعال از ما گرفته شده است، ضمن اعلام همراهی با سیدامیر موسوی (سردبیر مجله رشدجوان)، اعلام میکنیم که انگیزه و علاقهای برای همکاری با مدیران فعلی این مجلات نداریم. چرا که با فضای به وجود آمده باید قلم و خلاقیتمان را کنار گذاشته، منتظر اِعمال ممیزیها و دستورات ناشیانه و اشتباه مسئولین جدید شویم. به امید روزی که سایه سنگین ناظران ناآگاه و مدیران غیرفرهنگی از روی مجلات رشد، کنار برود و بتوانیم در فضایی مناسب برای آینده دانشآموزان ایران عزیز، طرح روشنی ترسیم کنیم.»
خبرگزاری دانشجو به تاریخ 9 دی 98 به نقل از محمدحسین معتمد، عضو هیئت تحریریه مجله رشد تاریخ نوشت: «حذف بی سابقه مسعود جوادیان، سردبیر گروه نویسندگان مجله رشد تاریخ».
معتمدی در صفحه اینستاگرامش به برکناری جوادیان واکنش نشان داد و نوشت: «قدر زر زرگر شناسد، قدر گوهر گوهری؟! آخرین شماره مجله رشد آموزش تاریخ (ش ۷۲) و حذف بیسابقه تیم آن! قریب به شش سال همکاری با آقای مسعود جوادیان، نه تنها در کسوت سردبیری ایشان بلکه از جهات مختلف افتخاری بود برای بنده حقیر. ضمن قدرشناسی از ایشان، از طرف بخش عظیمی از دبیران تاریخ کشور، سرگروههای تاریخ، از ایشان تجلیل کرده و قدرشناسی خود را اعلام میکنیم باشد که: قدر زر زرگر شناسد، قدر گوهر گوهری؟!»
تصویر پست اینستاگرام معتمدی درباره برکناری جوادیان از مجله رشد تاریخ
مسعود فیاضی به تاریخ 3دی 98 در مصاحبهای با روزنامه صبح در پاسخ به سوال خبرنگار که پرسیده بود: «آیا سیاستگذاریهای مجله در چند سال اخیر تغییر کرده است؟ این سیاستگذاریها بر چه اساس و مبنایی شکل میگیرد؟ گفت: «مجلات رشد در کنار کتابهای درسی، فیلم آموزشی و … یک عنصر اصلی بستههای یادگیری هستند که سازمان پژوهش تهیه کرده و در اختیار خانواده بزرگ آموزشوپرورش، جهت استفاده در نظام تعلیموتربیت رسمی کشور قرار میدهد. همه عناصر بستههای یادگیری یک سند پشتیبان دارند که مبتنی بر آنها باید تولید شوند و مورد داوری قرار گیرند. میدانید که وزارت آموزشوپرورش اسناد مصوبی دارد که مبنای شکلدهی و تصمیمگیری راجع به هر محصول و فرآورده آموزشی هستند. «برنامه درسی ملی» و «سند تحول بنیادین آموزشوپرورش» مهمترین آنها هستند و به منزله قانون اساسی تولید بستههای یادگیری هستند. در برنامه درسی ملی، کاملاً مفاهیم حوزههای یادگیری بیان شده و اتفاقی که در هر مورد باید بیفتد توضیح داده شده است. ما مکلفیم براساس این اسناد حرکت کنیم. از این جهت هر تصمیمگیری درباره محتوا و ممیزی آن باید بر مبنای این اسناد باشد و هر تصمیمگیری مبتنی بر غیر آنها غلط است. مجلات نیز از این قاعده مستثنی نیستند و باید مبتنی بر این اسناد ولی با اقتضائات ژورنالیستی خودشان تولید و داوری شوند. یک ایرادی که خیلیها به نشریات وارد میکردند این بوده که نحوه پشتیبانی مجلات از اسناد معلوم نیست. در این مدت تلاش شده این رابطه در عین رعایت جنبههای ژورنالیستی، هنری و عوامل جذابیتبخش به خوبی ترسیم و رعایت شود».
فیاضی در قسمت دیگر از این مصاحبه نکاتی را درباره استعفای موسوی و رشته توییتهایش گفت: «اخیراً متاسفانه از هزارها ارزیابی که در این چند ماه انجام شده بهطور انتخابی از برخی موارد برخلاف قوانین رسمی کشور عکسبرداری شده و منتشر شده که هر ناظر بیرونی وقتی آنها را میبیند این فرایند جدی، منطقی و طاقتفرسا را امری متحجرانه و غیرمنطقی میبیند. این اقدام علاوه بر اینکه غیرقانونی، خلاف اخلاق و امانتداری بوده و موجب از بین رفتن بزرگترین سرمایه فرد یعنی اعتماد دیگران به او میشود، در خیلی موارد نادرست هم بوده است. به هر حال در هر کار جمعی اختلاف نظر وجود دارد که حتماً خیلی از نظرات لزوماً درست نیستند و حتی شاید نظرات کاملاً غلطی هم در بین باشد. مهم این است که اولاً: منطق تغییر و فرایندهای تحولی درست باشد و ثانیاً: ملاک درست و معقولی برای تصمیمگیری وجود داشته باشد. مثلاً فرض کنید وقتی از یک نکته ارزیابی عکسبرداری میشود و آن هم اینکه روی متنی که در خصوص آموزش نوازندگی است، خط قرمز کشیده شده و به جای آن سرود و تواشیح نوشته شده است، طبیعی است که ناظر بیرونی در بدو امر پیش خود قضاوت میکند که چه افراد متحجر و دگماندیشی در این خصوص نظر دادهاند. ولی وقتی همین ناظر بیرونی بفهمد که اولاً: این نکته یکی از ۲۰ نکته ارزیابی در همان نشریه بوده و از بین آنها تنها همین انتخاب شده و ثانیاً: مخاطب این نشریه نابینایان هستند و این نشریه از نشریات بریل رشد است و نه نشریهای مثل نشریه دانشآموز یا نوجوان یا جوان، و بعد به این توجه کند که مخاطبان این نشریه دانشآموزان نابینای منتشر در سراسر کشور هستند، و طبیعتاً برای خانواده همه آنها این امکان وجود ندارد که استادی پیدا کنند که بتواند به یک نابینا آموزش نوازندگی بدهد، و این سبب شده تا ارزیاب پیشنهاد مهارت دیگری مثل سرود یا تواشیحخوانی که در هر مدرسه و هرجایی به راحتی قابل انجام است، بدهد، خوب نظر او عوض میشود. حالا بگذریم از اینکه او بفهمد این ارزیابی مربوط به مرداد ماه یعنی آغاز فرایند ارزیابیهای جدید بوده و فرد منتشرکننده عکس هم سردبیر این نشریه نبوده و طبیعتاً به پرونده آن نباید دسترسی داشته باشد و حتی اگر دسترسی داشته باشد بهعنوان مدیر مجموعه باید امانتداری میکرد و حتی اگر ایراد واضح و خیلی آشکاری هم میدید عبای خود را بر روی آن میانداخت.»
به گزارش سایت رسمی مجلات رشد، مسعود فیاضی در تاریخ 15 اردیبهشت 98 با حکمی از سوی حجتالسلام والمسلمین ذوعلم به سمت مدیرمسئولی مجلات رشد منصوب شد.
موسوی در گفتگویی دیگر با فکتیار صحبت فیاضی درباره مجله نابینایان و حذف واژه موسیقی تایید کرد و یک توییت هم در این رابطه منتشر کرده است. همچنین تایید کرد در زمانی که ارزیاب از واژه موسیقی ایراد گرفته او سردبیر نبوده و سردبیر وقت تصویر آن یادداشت را برای وی ارسال کرده است.
توییت موسوی درباره علت مخالفت فیاضی برای واژه موسیقی که در تایید دلیل فیاضی است
بر همین اساس با توجه به مستند بودن مخالفت فیاضی با واژه موسیقی و علت آن در مجله نابینایان، مستندی برای مخالفت او در سایر زمانها با واژه موسیقی وجود ندارد.
مسعود فیاضی در مصاحبه ای با فکتیار درباره ماجرای استعفای موسوی و علتهایی که پس از آن در شبکههای اجتماعی مطرح شد گفت: «من با واژه موسیقی مشکلی ندارم. هم موسیقی حلال داریم و هم موسیقی حرام. چرا باید با موسیقی حلال مشکل داشته باشم؟ تنها یک بار مخالفت کردم و آن هم به دلیل آن بود که مجله رشد روشن مختص دانش آموزان نابینا در سراسر کشور بود. ما باید طوری مجله را میبستیم که مناسب تمام طیفهای دانش آموز در سراسر کشور باشد. مجله رشد روشن به هدف آموزش و پیشنهاد راههای فعالیت دانشآموزی به خط بریل تدوین میشد. در عموم مدارس کشور آموزش موسیقی مرسوم نیست ولی سرود و تواشیح توسط معلمان پرورشی به دانش آموزان آموزش داده میشود. دانش آموزان نابینایی که به دلیل مشکل جسمی به حالت گوشهگیر و منزوی در مدارس بودند، سرودخوانی فعالیتی محسوب میشد که با مشکل نابینایی آنها منافاتی نداشت و میتوانستند از طریق آن در فعالتهای مدرسه شرکت کنند. ولی کلاسهای موسیقی در توان همه خانوادهها نیست»
فیاضی ادامه داد: «وقتی وارد مجموعه رشد شدم، برای36 مجله تنها 5 ارزیاب وجود داشت که به صورت عمومی مجلات را ارزیابی میکردند. درحالی که مجلات تخصصی نیاز به ارزیابی تخصصی داشت. برای همین چند گروه برای شناسایی ارزیابهای خوب مشخص شدند و حدود 40 ارزیاب از بین مدارس خوب تهران و شهرستان برای همکاری دعوت شدند. این ارزیابها در مرحله تست و پالایش قرار گرفتند و ارزیابیهای آنها لزوما اعمال نمیشد و مورد تایید نبود. چرا که در مرحله آزمایش بودند. به طور مثال یکی از ارزیابیهای آنها که به عبارت بحر طویل ایراد گرفته بودند مورد تایید ما نبود و در نهایت از بین 40 ارزیاب 17 نفر را انتخاب کردیم تا با مجلات رشد همکاری کنند. آقای موسوی در یک کار غیر اخلاقی از فایلهای ارزیابی که مربوط به دوران تست و پالایش ارزیابها بوده و ربطی هم به مجله رشد جوان نداشته است را عکسبرداری کرده و منتشر کرده است.»
فیاضی درباره مخالفتش با انتشار پوستری که در سایت رهبر هم منتشر شده بود توضیح داد: «اصل آن تصویر عکس واقعی از یک پیرمرد سنی است که در شرایط سیل استان گلستان با کمک نیروهای ارتش و سپاه از سیل عبور و بر پشت یک نظامی رفته تا وارد کامیون شود و این تصویر در آن لحظه ثبت شد. روح عکس، برادری و کمک برادران شیعه و سنی در زمان بحرانها را نشان میداد و علت مخالفت من با آن تصویر همین دلیل بود. از آقای موسوی خواستم اصل عکس را در مجله بگذارند تا وقتی مجله برای استان گلستان ارسال شد برای آنها هم خوشایند باشد. وگرنه محرم یا نامحرم بودن پوستر که مشخص است نیروهای امدادی همه از مردان ارتش و نظامی بودند. در ثانی در دین اسلام هم برای کمک و نجات جان انسانها، به وقت بحران جنسیت نباید مدنظر باشد و هرکس که میتواند، باید جان انسانها را فارغ از جنسیتشان نجات دهد.»
فیاضی در ادامه صحبتهایش پیامی برای فکتیار در زمینه پوستر منتشر شده در سایت رهبر انقلاب و حواشی آن ارسال کرد که نوشته است: «مجدد بررسی کردم که با وجود گذشت دو سال از سیل ۹۸ خلاف واقع نگفته باشم. هر چند خیلی زمان گذشته است. یادم هست، عکس پیرمردی که عرض کردم روی شانههای آن ارتشی (یا سپاهی) را در همان ایام خودمان داشتیم و در ویژه نامههایی که برای دفتر مجلات ارسال میشد برایمان ارسال شده بود. اما ظاهرا همین اتفاق در جای دیگر در مورد خانمی هم افتاده بوده که پوستر سایت رهبری مربوز به آن است و هر دو هم درست بوده است»
فیاضی درباره بیانیه سایر کارکنان مجلات رشد که پس از موسوی با انتشار یک بیانیه استعفا دادند گفت: «آنها یک هفته پس از استعفا و انتشار آن بیانیه به دفتر من آمدند و خواستند دوباره با ما همکاری کنند که من هم پذیرفتم. ولی به آنها گفتم ابتدا برای آن بیانیهای که منتشر کردهاید دوباره بنویسید که مشکلات داخلی بوده و حل شده است. چرا که با آن بیانیه اذهان عمومی را بر علیه مجموعه مخدوش کردهاید که آنها این شرط را نپذیرفتند.»
فیاضی درباره ممیزی رمانها هم بیان کرد: «آقای موسوی رمانهایی با مضمون عاشقانه و روابط دختر پسر انتخاب میکرد که مناسب گروه سنی دانشآموزی نبود و یا رمانهایی را معرفی میکرد که نویسنده آن، هفته دفاع مقدس را لکه ننگ جمهوری اسلامی میدانست. به آقای موسوی چندین کتاب رمان مناسب سن دانشآموزان معرفی کردم ولی او اصرار به انتشار رمانهای عاشقانه برای بچهها داشت».
سید کمال شهابلو معاون مجلات رشد درباره استعفای موسوی به فکتیارتوضیح داد: «من حدود 9 سال در زمان آقای ناصری و یکسال و چند ماه در زمان آقای فیاضی، معاون آن مجموعه بودم. مجلات همیشه توسط ارزیابها در زمینههای محتوایی، علمی، آموزشی و ارزشی ارزیابی میشوند. این مجلات باید پشتوانه کتابهای درسی باشند، ضمن اینکه در قالبهای شاد دانشآموزان را آموزش میدهد. در دوره آقای ناصری هم شبیه همین موارد دوران آقای فیاضی حساسیت بود و ایرادهایی گرفته میشد. وقتی آقای فیاضی آمدند، دایره ارزیابها را گسترش دادند تا از لحاظ علمی و آموزشی ارزیابی شوند. از دورهای که آقای موسوی به مجموعه رشد جوان آمدند، قصد داشتند این مجله را به یک مجله کیوسکی تبدیل کنند. حتی در زمان آقای ناصری هم این ایرادها به او گرفته میشد و برای همین قبل از آمدن آقای فیاضی قصد داشت از مجموعه برود. آقای موسوی از یادداشتهای من یا آقای فیاضی و حتی ارزیابهایی که در مرحله آزمایش بودند عکس گرفت و پس از استعفا منتشر کرد که کار اخلاقی نبود. همچنین در بسیاری از موارد حتی آقای فیاضی به عنوان مدیر مسئول نقشی در ارزیابیها نداشت چون در مرحله معاونت و سردبیر حل میشد. واقعا در مجموعه رشد، نگاه متحجرانه وجود نداشت و آقای موسوی خلاف واقعیت را منتشر و رفتار کودکانه داشته است».