25 مرداد سال 99 امام جمعه اصفهان گفت: «عزاداری امام حسین(ع) یکی از شعائر اسلامی است؛ اگر جان انسانی را به خطر بیندازیم آن عزاداری جایز نیست.
رئیس سازمان تبلیغات اسلامی هم در سال 99 و هم در سال 1400، برگزاری مراسم عزاداری با رعایت تمام پروتکلهای بهداشتی تاکید کرده است.
همچنین، تفاوت چشمگیری در دستورالعملهای سال 99 و 1400 مشاهده نمیشود ولی در سال 99 برگزاری دسته در خیابانها ممنوع اعلام شده بود که در سال 1400 این ممنوعیت با رعایت ضوابط برداشته شده است.
صفحه اینستاگرام بیبیسی فارسی مدعی شده، علیرغم اعلام رئیس سازمان تبلیغات اسلامی که گفته است مراسم ماه محرم در کنار رعایت دستورالعملهای بهداشتی برگزار میشود، امام جمعه اصفهان در یک ویدیو گفته است: « درصورتی که شرکت در مراسم عزاداری باعث به خطر افتادن جان افراد شود، برگزاری مراسم جایز نیست. افراد مختارند خودشان شرکت کنند اما حق ندارند عامل به خطر انداختن دیگران شوند. نه در سنت، نه در قران روایتی مبنی بر الزام شرکت در عزاداری به هر قیمتی ولو به خطر انداختن جان انسانهای دیگر وجود ندارد.»
به گزارش خبرگزاری تسنیم در تاریخ 25 مرداد 1399، امام جمعه اصفهان در یک ویدیو گفته است: «برای برگزاری ماه محرم احساسی عمل نکنیم. اگر جان انسانی را به خطر بیندازیم عزاداری جایز نیست.»
او همچنین در ادامه میگوید: عزاداری امام حسین(ع) یکی از شعائر اسلامی است؛ اگر جان انسانی را به خطر بیندازیم آن عزاداری جایز نیست. حال اگر کسی بخواهد بدون توجه به وضعیت جسمانی خود به عزاداری برود مشکلی نیست؛ اما باید بداند حضور او، جان افراد بسیاری را به خطر میاندازد. ممکن است کسی که به عزاداری برود ناقل ویروس باشد و افراد بسیاری به واسطه حضور او این بیماری را بگیرند و چه بسا افرادی هم کشته شوند عزاداری در چنین شرایط سختی به هیچ عنوان از دستورات اسلام نیست.»
به گزارش خبرنگار حوزه معارف اسلامی گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری آنا، در تاریخ 5 مرداد، جلسه ستاد ملی محرم ۱۴۴۲ هجری قمری با ریاست حجتالاسلام محمد قمی، رئیس سازمان تبلیغات اسلامی و با حضور مسئولان دستگاههای مختلف با هدف بررسی شرایط و کیفیت برگزاری مراسم ماه محرم تحت پروتکلهای بهداشتی و تعیین پیشنویس سیاستهای کلان تعظیم شعائر محرم و صفر در مجتمع فرهنگی شهدای هفتم تیر سرچشمه در روز 30 تیرماه 99 برگزار شد.
حجتالاسلام محمد قمی در این نشست گفت: «سلامتی مردم جزو خط قرمزهای ما محسوب میشود لذا؛ ضوابط و برنامهها به نحوی اجرا خواهد شد که بتوانیم پروتکلهای سلامت و بهداشت را بهخوبی رعایت کنیم.»
به گزارش سایت رسمی سازمان تبلیغات اسلامی در تاریخ 8 مرداد 99، اولین جلسه کارگروه هماهنگی برگزاری مراسم ماه محرم و صفر برگزار شد و محمد قمی در این جلسه بیان کرد: «ما رعایت موارد بهداشتی را بهعنوان یک تکلیف دینی نگاه میکنیم و تبلیغ این موضوع را، جزو وظایف تبلیغی خودمان میدانیم. در این روزها که به محضر برخی از مراجع تقلید رسیدم، از آنها نیز درخواست کردم تا از مردم بخواهند رعایت موارد بهداشتی را بهعنوان یک تکلیف دینی باور داشته باشند و به آنها دقت کنند.»
به گزارش خبرگزاری ایرنا در تاریخ 24 تیر 1400 حجت الاسلام والمسلمین محمد قمی در سیزدهمین همایش مدیران هیئتهای محوری و برگزیده کشور و سومین همایش بانوان فعال در عرصه هیئتها در قم گفت: «ما اهالی هیئت چون مسئولیتپذیر و قانونمدار هستیم، اجازه نخواهیم داد تا با تعطیلی آیینهای دینی در ماه محرم و صفر، شعائر الهی تضعیف شود. تعظیم شعائر حسینی(ع) عهد امسال هیئتهای مذهبی با امام عصر(عج) است. ما امسال در ماه محرم باید تمام ایران را سیاهپوش کنیم و همه دستگاههای اجرایی باید ظرفیت های خود را در جهت تعظیم شعائر به کار ببندند.»
قمی با بیان اینکه در برپایی آیینهای دینی تمام پروتکل های بهداشتی و توصیههای درمانی باید لحاظ شود، گفت: «حتی اگر مسئولان بهداشتی اجازه برپایی مراسم عزاداری در فضای مسقف را نیز بدهند ما چند روز در فضای باز به اقامه عزا خواهیم پرداخت.»
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما ستاد ملی مبارزه با کرونا دستورالعمل برگزاری مراسم محرم و صفر را برای سال 1400 اعلام کرد. بر همین اساس:
1- برگزاری هیئت در فضای باز با یک سوم ظرفیت
2- برگزاری هیئت در فضای بسته با یک چهارم ظرفیت
3- زمان برگزاری مجالس حداکثر ۲ ساعت
4- استفاده از طبل و سنج با شرط شخصی بودن یا ضدعفونی کردن هنگام جابجایی بین افراد
5- دسته روی به صورت محلی و رعایت فاصله گذاری
6- ضرورت فاصله گذاری اجتماعی در طول مراسم
7- استفاده از ماسک به صورت مستمر
8- توزیع اقلام بهداشتی در ایستگاههای صلواتی با عنوان موکب سلامت
دستورالعمل ستاد مقابله با کرونا برای برگزاری مراسم محرم و صفر در سال 1400
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما ستاد ملی مبارزه با کرونا دستورالعمل برگزاری مراسم محرم و صفر را برای سال 99 را به شرح ذیل اعلام کرده بود. بر همین اساس:
- رعایت کاهش ساعات برگزاری مراسم حداکثر دو ساعت
- جابجایی هیئتها و دستهروی ممنوع است.
- استفاده از طبل، سنج و وسایل مشابه در برگزاری مراسم ممنوع میباشد. بدیهی است مراسم سینهزنی و زنجیرزنی (با زنجیر شخصی) در محل مراسم بدون جابجایی مجاز است.
- ضرورت رعایت فاصله گذاری اجتماعی در مراسم عزاداری
- استفاده از ماسک به صورت مستمر
- پیش بینی استفاده از راهکارهای جایگزین در مناطق و شهرهایی که امکان برگزاری حضوری مراسم وجود ندارد.
- اجرای دقیقشیوهنامههای بهداشتی مرتبط با مراسم و نذورات
- تشدید نظارت بر اجرای شیوه نامه های بهداشتی مرتبط با عزاداری در شهرهای دارای وضعیت حاد بیماری توسط کمیتههای نظارت استانی و شهرستانی.
- در تبصره یک این دستورالعمل تاکید شده است که مراسمهای خاص در برخی استانها (نظیر یوم العباس در زنجان، نخل گردانی در یزد، تشتگذاری اردبیل، شیرخوارگان، قالیشوران اصفهان و …) به دلیل تجمع، تراکم و جابجایی و همچنین ضرورت پیشگیری از شیوع و سرایت بیماری، ممنوع میباشد.در تبصره ۲ دستورالعمل آمده است: حضور هیئتها در اماکن مقدس حرم رضوی، حرم حضرت معصومه سلام علیها، حرم عبدالعظیم حسنی، شاهچراغ، امامزاده صالح و … جهت برگزاری مراسم ممنوع میباشد. مدیریت تولیتها نسبت به برگزاری مراسم در اماکن و فضای باز با رعایت فاصله گذاری اجتماعی، اجرای پروتکلهای بهداشتی در چارچوب ضوابط کلی فوق الذکر اقدام میکنند.
در تبصره ۳ آمده است: برگزاری نماز کما فی السابق در مساجد حداکثر به مدت یک ساعت در اماکن سربسته دارای شرایط بهداشتی و تهویه با یک چهارم ظرفیت مکان مورد نظر و رعایت فاصله گذاری (حداقل دو متر از هر طرف)، استفاده از ماسک و همراه داشتن وسایل شخصی بلامانع است.
در بخش مرتبط با نذورات این دستورالعمل آمده است: با عنایت به مخاطره جدی نسبت به توزیع نذورات به شکل سنوات گذشته لازم است ذیل اقدام و نظارت لازم معمول شود.
9- ممنوعیت هر گونه پذیرایی در جریان برگزاری مراسم عزاداری.
10- نذورات برابر نکات مندرج در دستورالعمل بهداشتی مرتبط صرفا در قالب مواد غذایی خشک و یا خام توزیع گردد.
11- برپایی هر نوع ایستگاههای صلواتی توزیع نذورات و چای (موکب ها، خیمه ها، چادر و …) در تمامی استانها و شهرستانها ممنوع است.
در یکی از تبصرههای این بخش تاکید شده است که نذورات خاصی که امکان تغییر نذر به دلیل مسائل شرعی وجود ندارد، با نظارت کارشناسان بهداشتی طبخ و بسته بندی میشود. توزیع این نذورات باید در سایر اماکن انجام شود تا از تشکیل تجمع، صف و تراکم جمعیت خودداری شود.
در بخش مرتبط با بهداشت محیط این دستورالعمل آمده است:
۱- با عنایت به اهمیت حفظ بهداشت محیط در محلهای برگزاری مراسم سوگواری، لازم است نسبت به توجیه هیئت امنا و متولیان امر و مداحان مبنی بر رعایت دستورالعملهای ضمیمه و فراهم نمودن اقلام بهداشتی، مواد ضدعفونی، نصب پلاکاردهای آموزشی، توجیه عدم حضور افراد مسن و دارای بیماری زمینهای، رعایت فاصلهگذاری اجتماعی، استفاده از ماسک، مدیریت ساعت و زمان برگزاری و سایر موارد، اقدام لازم قبل از فرا رسیدن ماه محرم و همچنین در حین ایام سوگواری، صورت پذیرد.
۲- مسئول برگزاری مراسم نسبت به رعایت کامل ضوابط بهداشتی، تعداد شرکت کنندگان، زمان برگزاری و رعایت نکات مرتبط با پذیرایی متعهد بوده و لازم است به شیوه مناسب اطلاع رسانی و توجیه صورت پذیرد.
۳- مراسم صرفا در اماکن و فضاهایی دارای مجوز از سازمان تبلیغات اسلامی برگزار شود.
دستورالعمل ستاد مقابله با کرونا برای برگزاری مراسم محرم و صفر در سال 99
تفاوت چشمگیری در دستورالعملهای سال 99 و 1400 مشاهده نمیشود ولی در سال 99 برگزاری دسته در خیابانها ممنوع اعلام شده بود که در سال 1400 این ممنوعیت با رعایت ضوابط برداشته شده است.