بررسیهای فکتیار نشان میدهد که اولاً مناقشات لبنان و اسرائیل بر سر مرزهای دریایی و میادین نفتی واقع در شرق دریای مدیترانه است و نه موارد دیگر. و دولت لبنان توافق مستقیمی با اسرائیل نداشته است. دوماً دولت لبنان برای رفع این مناقشات گفته است: «این توافق بدون لطمهای به مرزهای زمینی و هیچگونه عادیسازی روابط با اسرائیل صورت گرفته و مذاکرات و توافقهای مستقیم با اسرائیل نداشتهایم». و سید حسن نصرالله با چنین رویکردی از دولت حمایت کرده است.
چندی پیش، صفحه اینستاگرام ایندیپندنت(INDEPENDENT) نقل قولی از سید حسن نصرالله در خصوص پیروی حزب الله از دولت لبنان در توافق با اسرائیل منتشر کرد. بررسی های فکت یار نشان میدهد این نقل قول قسمتی از سخنرانی سیدحسن نصرالله در مورد مناقشات لبنان و اسرائیل بر سر مرزهای دریایی و میادین نفتی واقع شرق دریای مدیترانه است و سید حسن نصرالله گفته که از رویکرد دولت لبنان برای حل و فصل مناقشات مرزی با اسرائیل حمایت میکند. و رویکرد دولت لبنان توافق بدون لطمه به مرزهای زمینی و هیچگونه عادی سازی روابط با اسرائیل است.
مدتهاست دولت لبنان و اسرائیل مناقشاتی بر سر مرز دریایی خود دارند. تعیین خط مرزی و توافق بر آن، از آنجایی مهم است که میادین نفتی و گازی در دریای مدیترانه وجود دارد. یکی از اینها میدان نفتی “کاریش” است که در محدوده مورد مناقشه قرار دارد. دسترسی به میدان نفت و گازی، استخراج و فروش آن در این بازه زمانی اهمیت زیادی دارد. لبنان در بحران اقتصادی است و درآمد حاصل از میادین نفتی کورسوی امیدی برای ترمیم آن است. از طرفی با بالا گرفتن بحران انرژی در اروپا و فقدان نفت و گاز اکراین، نفت و گاز این منظقه میتواند جایگزین مناسبی برای منابع اکراین باشد و درآمد خوبی برای اسرائیل داشته باشد.
از سال ۲۰۲۰ مذاکراتی برای تعیین حدود مرزی صورت گرفته اما ایجاد تاسسیات بهرهبرداری در میدان کاریش، توسط اسرائیل، آتش این اختلاف را شعلهور کرد. لبنان معتقد است تا اتمام مذاکرات برای مرزهای دریایی، توسعه میادین باید متوقف شود. به همین منظور مجددا مذاکراتی با میانجیگری آمریکا صورت گرفته که پیشنهاد مرزبندی جدید داده شده تا هر دو طرف به میادین دسترسی داشته باشند. این مذاکرات در حال حاضر به توافق نزدیک است. دولت لبنان و اسرائیل با متن پیشنویسها موافقت کردهاند.
نکته حائز اهمیت این است که کمتر از 20 روز تا پایان دوره ریاستجمهوری «میشل عون» رئیسجمهور فعلی لبنان مانده است. از طرفی انتخابات پارلمانی اسرائیل هم نزدیک است که ممکن است باعث روی کار آمدن نتانیاهو در دولت اسرائیل شود و این ممکن است سرنوشت توافقات را عوض کند.
سید حسن نصرلله در سخنرانی 20مهر (11 اکتبر)، در حالیکه دو طرف به توافق نزدیک شده بودند، به این مناقشات پرداخت. سیدحسن نصرالله در بیاناتش به این توافقنامه اشاره کرد و گفت: «ساعتهای سرنوشتسازی پیش روی ماست. ما به عنوان مردم لبنان، منتظر موضع رسمی از سوی رئیس جمهور خود و دشمن صهیونیستی درباره این مذاکرات هستیم. ما منتظر مواضع رسمی هستیم. وقتی هیأتها به رأسالناقوره رفتند و توافق را امضا کردند، میتوانیم بگوییم که توافق حاصل شده است.»
همچنین تاکید داشت حزب الله همیشه خواهان مطالبات و منافع لبنان بوده است. وی افزود: «وقتی مقامات لبنانی و رییسجمهور موضع رسمی لبنان توافق را اعلام کنند، از آن حمایت میکنیم اما تا آن زمان باید هوشیار باشیم.»
همچنین تاکید داشت حزب الله همیشه خواهان مطالبات و منافع لبنان بوده است. وی افزود: «وقتی مقامات لبنانی و رییسجمهور موضع رسمی لبنان توافق را اعلام کنند، از آن حمایت میکنیم اما تا آن زمان باید هوشیار باشیم.»
در نهایت، این گفته سیدحسن نصرالله در مورد توافق لبنان و اسرائیل در مسئله میادین نفتی و مرزهای دریایی است. به این معنی نیست که حزب الله موضع خود را نسبت به اسرائیل تغییر داده است. وی در رابطه با مبارزه با اسرائیل در همین سخنرانی گفت: «زمانی که فلسطین آزاد شود، بر سر مرزهای دریایی هیچ اختلافی با آن نخواهیم داشت. دریای ما تا غزه امتداد دارد.»
مقامات لبنان، از جمله رئیس جمهور میشل عون، در صحبت های خود اشاره کرده اند که امضای این توافق نامه برای حفظ منافع لبنان است و به معنای عادی سازی روابط با اسرائیل نیست.