این ادعا با مراجعه به متن سخنرانی امام در صفحات 169 تا 173 جلد هشتم صحیفه نور رد شده است. همچنین در قبل و بعد عبارت «میزان، رأی ملت است»، جملاتی دالّ بر جدلی بودن این سخنرانی دیده نمیشود.
چندی پیش ویدئویی از گفتوگوی تلویزیونی حجتالاسلام جلالی در برنامه «دستخط»، در توییتر منتشر شد.
محتوای ویدئو به شرح زیر است:
حجتالاسلام جلالی در برنامه «دستخط» شبکه 5 در تاریخ 06/03/1401 چنین اظهار داشتند: «جملهای از حضرت امام است که میزان؛ رأی مردم است. همه جا این را مینویسند. ببینید قبل و بعد این جمله چه بوده است. اول انقلاب عدهای ملی_مذهبیها گفتند تا مردم رأی ندهند، چیزی قانونی نیست و امام در مقام جدال فرمودند ما میدانیم چطور است و این رأیگیری را برگزار کنید. رأیگیری کردند و جمهوری اسلامی 98.02% درصد رأی آورد. امام فرمودند شما که میگویید میزان؛ رأی مردم است این هم رأی مردم! حالا این را همه جا استفاده میکنیم که میزان؛ رأی مردم است. خب مردم ما رأی بدهند نماز نداشته باشیم، مردم رأی دادند حجاب نداشته باشیم، مردم رأی میدهند اسلام نباشد. اگر مردم اینطور رأی بدهند – که البته اینطور رأی نمیدهند – باید این را بپذیریم؟»
طبق متن ویدئوی گفتوگو ی مذکور، حسین جلالی مدعی بودند که جمله معروف امام خمینی (ره) در سال 1358 مبنی بر اینکه «میزان، رأی مردم است»؛ در واقع نه دیدگاه ایشان، بلکه پاسخی به ملی_مذهبیها در مقام جدال بوده است. بهعبارت دیگر صحبت جلالی این بود که چنین جملهای اعتقاد واقعی امام نبوده است و بنا به شرایط مطرح شده است.
مراجعه تیم فکتیار به «سایت پرتال امام خمینی» و جستوجوی عبارت مذکور در صحیفۀ نور و ملاحظۀ متن کامل سخنرانی ایشان در این موضوع، مهر تأییدی بر عدم صحت این ادعا گذاشت.
اولینباری که امام از «میزان، رأی ملت است» سخن گفتند، در سخنرانی خود با عنوان «قانون اساسی جمهوری اسلامی و کارشکنی غربباوران_خطر روشنفکرمآبهای غربزده» در جمع پرسنل نیروی هوایی به تاریخ 25 خرداد 1358 بود.
در این سخنرانی امام چنین فرمودند: «ما به اشخاصی که اطلاع ندارند از قوانین اسلام، اطلاع ندارند از روح اسلام، نمی دانند که اگر اسلام تحقق پیدا بکند چه خواهد شد، ما به آنها اجازه نمی دهیم که دخالت در این امور بکنند. بله، حق رأی دارند؛ رأی بدهند که اسلام نه، چنانکه دادند. مختارند که رأی بدهند؛ لکن نگویند که ما مجلس مؤسسان کوچک را نمیخواهیم. یک مجلس مؤسسان پانصد _ ششصد نفری میخواهیم! بهانه نگیرند. مگر مجلس مؤسسان چیست؟ جز این است که اشخاصی که مردم آنها را انتخاب می کنند باید بنشینند و قانون را ملاحظه کنند؟ باید حتماً ششصد _ هفتصد نفر باشند تا نوبت به شما هم برسد! اگر تمام ملت پنجاه نفر را تعیین کنند، اینها وکیل ملت نیستند؟ این مجلس مجلس مؤسسان نیست؟ ما بعد از اینکه بررسی شد در قانون اساسی، به نظر خبرگان اسلامی رسید، به نظر روحانی اسلامی رسید، به نظر علمای متعهد رسید، به نظر نمایندگان مردم رسید، باز هم در افکار عمومی میگذاریم، خود ملت میزان است. مجلس مؤسسان اگر اعتبار دارد برأی این است که مجلس مبعوث از ملت است. خود ملت حق ندارد رأی بدهد، لکن وکیل ملت حق دارد؟! این چه غلطی است! خود من حق ندارم تصرف بکنم در مالم، وکیل من حق دارد؟! خود شما حق ندارید رأی بدهید، وکیل شما حق دارد؟! وکلا برای این حق دارند که وکیل شما هستند، و الاّ چه حقی دارند؟ یک نفر چه حقی دارد برای 35 میلیون جمعیت رأی بدهد؟ پنجاه نفر ـ ششصد نفر چه حقی دارد برای یک ملت 35 میلیونی رأی بدهد؟ این حق برای این است که شما میخواهید رأی بدهید. رأی شماست. میزان، رأی ملت است. ملت یکوقت خودش رأی میدهد. یکوقت یک عده ای را تعیین میکند که آنها رأی بدهند: آن در مرتبۀ دوم صحیح است و الاّ مرتبۀ اول، حق مال خود ملت است. شما خون دادید، حقوقدانان برای شما تکلیف معین کنند؟! خودتان باید تکلیف معین کنید. شمایید، همین ملت، همین مردم محروم دانشگاه، جوانهای محروم دانشگاه، همین جوانهای محروم مدرسۀ فیضیه، همین جوانهای محروم در ارتش، همین جوانهای محروم در بازار، همین جوانهای محروم در کارخانه ها و در کشاورزی، اینها باید رأی بدهند. بهانه ها را کنار بگذارید؛ از خدا بترسید؛ با ملت شوخی نکنید؛ رأی مردم را هیچ حساب نکنید؛ مردم را به حساب بیاورید.»
(متن قسمتی از این سخنرانی در تصویر زیر قابل ملاحظه است.)
متن فوق نشان میدهد که در قبل و بعد عبارت «میزان، رأی ملت است»، جملاتی دالّ بر جدلی بودن این سخنرانی دیده نمیشود. همچنین دریافتیم که عبارت «میزان، رأی ملت است» به تشکیل مجلس خبرگان قانون اساسی در 25 خردادماه 1358 برمیگردد.
نتیجتاً برخلاف ادعاهای مذکور، مراجعه به آرای عمومی و برگزاری همهپرسیِ نوع نظام، از تأکیدات مکرر امام بوده است.
همچنین شواهد متعدد دیگری نیز بیانگر این قضیه است. برای اثبات این مطلب به برخی از سخنان امام بزرگوار اشاره میکنیم:
بعد از پیروزی انقلاب حتی بر خلاف سفارشهای مؤکد بسیاری از سیاستمردان مبنی بر عدم ضرورت برگزاری رفراندوم نظام اسلامی و نیز عدم آمادگی ظاهری دولت نوپای موقت در امر رفراندوم، حضرت امام خمینی(ره) تأکیدات مکرری مبنی بر در معرض آراء عمومی گذاشتن شکل نظام داشتند. ایشان مکرراً به مردم چنین سفارش میکردند: «همه شما باید رأى بدهید. رأى «جمهورى اسلامى»، نه یک کلمه کم نه یک کلمه زیاد» (صحیفه امام، ج6،ص358)
یا در جای دیگری چنین فرمودند: «من توصیه مىکنم که همان طورى که خودم به جمهورى اسلامى رأى مىدهم، توصیه مىکنم، تقاضا مىکنم از شماها، که شماها هم به جمهورى اسلامى- نه یک کلمه کم نه یک کلمه زیاد- رأى بدهید» (صحیفه امام، ج6، ص428)
تکرار و تأکید امام به برگزاری همهپرسی در همه زمینهها جای شک و شبههای در ناصواببودن ادعای مذکور باقی نمیگذارد.
همچنین در کتاب خاطرات سیاسی_اجتماعی دکتر صادق طباطبایی چنین نقل شده است: «به قم به دیدار حضرت امام که پیوسته بر برگزاری همهپرسی تأکید داشتند رفتم و اوضاع نامساعد را که منظور وزیر کشور [در حقیقت دولت موقت] بود برای ایشان شرح دادم و ضمناً گفتم آقا، حالا که دنیا شما و رهبری شما را پذیرفته و به رسمیت شناخته است چه نیازی به رفراندوم داریم؟ من مطمئن هستم اگر شما جمهوری اسلامی را به عنوان نظام سیاسی کشور اعلام کنید؛ هم مردم ما و هم دنیا آن را خواهند پذیرفت. ایشان در جواب گفتند شما الآن نمیفهمید، پنجاه سال دیگر خواهند گفت با سوءاستفاده از احساسات مردم، نظام مورد نظر خود را تحمیل کردند. نه، حتما باید رأیگیری شود و دقیقاً تعداد مخالف و موافق معین شود.»
این نقل قول مستقیم از حضرت امام بر ادعای ما مبنی بر تأکید ایشان بر برگزاری رفراندوم صحه میگذارد.
در قسمت دوم این توئیت، نقل قولی از امام(ره) بیان شده است که به شرح زیر است:
«امام خمینی: مجلس مؤسسان اگر اعتبار دارد برای این است که مجلس مبعوث از ملت است. میزان رأی ملت است. از خدا بترسید. مردم را به حساب بیاورید!»
طبق بررسیهای فکتیار در صحیفۀ نور آن حضرت، عبارات بالا _هرچند ناپیوسته_ در این سخنرانی دیده میشود.
در تصویر زیر این عبارات قابل ملاحظه است:
بنابراین عبارت «میزان، رأی ملت است» در مقام جدلی گفته نشده است و این ادعا صحت ندارد.
منابع:
گفتوگوی تلویزیونی حجتالاسلام جلالی(نماینده مردم رفسنجان و رئیس دفتر آیتالله مصباح یزدی)، برنامه «دستخط» شبکه 5، تاریخ 06/03/1
سخنرانی امام(ره) با عنوان «قانون اساسی جمهوری اسلامی و کارشکنی غربباوران_خطر روشنفکرمآبهای غربزده» در جمع پرسنل نیروی هوایی در 25 خرداد 1358، صحیفه نور، جلد هشتم، صفحه 172 و 173.
نقش بانوان در انقلاب اسلامی، سخنرانی در جمع بانوان قم (نقش بانوان در انقلاب اسلامی)، صحیفه نور، جلد ششم، صفحه 358.
جلوگیری از رخنه اخلالگران در بیانات خطاب به گروهی از عشایر لرستان (جلوگیری از اخلال در رفراندوم)، صحیفه نور، جلد ششم، صفحه 428.