خلاصه بررسی
پس از اعلام تعطیلی عمومی در روزهای چهارشنبه و پنجشنبه از سوی دولت، اخبار مختلفی پیرامون آن منتشر شد. از شایعه گرانی بنزین گرفته تا صادرات برق به عراق و… . ما در این راستیآزمایی به گزاره خبری دوم، یعنی صادرات برق به عراق پرداختیم.
شرح ادعا
پس از قطع شبکه برقرسانی در عراق در پی عملیات خرابکاری، خبری در در فضای مجازی وایرال شد که ایران برای تامین برق عراق، چهارشنبه و پنجشنبه را به صورت رسمی تعطیل اعلام کرده است.
راستیآزمایی
{۲ مرداد} رئیس مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی یک هفته پیش از اعلام تعطیلی عمومی کل کشور، به ایسنا گفته بود: اوج گرمای تابستان امسال دو هفته اول مرداد خواهد بود.
{۱۰ مرداد} سخنگوی دولت در توییتی اعلام کرد: «با توجه به گرمای هوا، هیئت دولت با پیشنهاد وزارت بهداشت مبنی بر تعطیلی روزهای چهارشنبه و پنجشنبه در سراسر کشور موافقت کرد».
{۱۱ مرداد} با بررسی دادههای جهانی درباره دمای هوا، دریافتیم که چهارشنبه در میان لیست ۱۵ نقطه گرم جهان، ۵ شهر ایران وجود داشتند. صدرنشین این لیست نیز امیدیه بود.
{۱۵ تیر} سخنگوی صنعت برق به فارس گفته بود: صادرات را کاهش دادیم و تلاش میکنیم که بر اساس قراردادها صادرات برق را به صفر برسانیم زیرا اولویت ما نیاز داخل است و از ترکمنستان و ارمنستان نیز واردات برق داریم. او ضمن درخواست صرفهجویی از مردم، به برنا گفت: با مصرف بیش از ۷۲ هزار مگاوات برق در تابستان، رکورد زدیم.
{۲۱ تیر} یورونیوز با انتشار یک گزارش، به مشکلات عراق در واردات برق از ایران با توجه به تحریمها و فشارهای آمریکا بر بغداد نوشت.
چالشهای عراق در واردات برق از ایران
عراق پنج سال است که برای قطع وابستگی به گاز و برق ایران تحت فشار تحریمهای آمریکا قرار دارد.
توان صادراتی ایران نیز به دلیل افزایش مصرف داخلی در حال کاهش است.
نخست وزیر عراق از برنامهریزی برای قطع وابستگی برقی به ایران خبر داد. در اینباره میتوان به برنامههای زیر اشاره کرد:
• قرارداد ۲۰ ساله با شرکت کرسنت پترولیوم امارات برای توسعه میادین نفت و گاز عراق در استانهای دیاله و بصره
• قرارداد ۲۷ میلیارد دلاری با شرکت فرانسوی توتال انرژی برای افزایش تولید گاز و احداث نیروگاه خورشیدی تولید برق
• قرارداد با شرکتهای عربستانی برای مشارکت در توسعه میدان عکاز و سرمایهگذاری برای استخراج ۴۰۰ میلیون متر مکعب گاز
• قرارداد ۵ ساله با شرکت آمریکایی جنرال الکتریک برای مراقبت و بهسازی تمامی تجهیزات تولید برق، بهینهسازی و تاسیس نیروگاههای برق جدید در عراق
عراق امیدوار است تا ۴ سال آینده و با به ثمر نشستن این قراردادها به خودکفایی در تولید برق برسد.
وزیر خارجه عراق پیشتر گفته بود: «بغداد برای تولید ۴۳ درصد از برق مورد نیازش به واردات گاز از ایران وابسته است. با توقف صادرات گاز ایران، تامین برق عراق برای ۸ تا ۹ ساعت در روز غیرممکن میشود.»
گفتنی است بخشی از مردم عراق، آمریکا را بابت فشارها و تحریمهایش مقصر بیبرقی خود میدانند.